Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Πώς γίνεται σωστά η αυτοεξέταση για καρκίνο του μαστού (video)

Η αυτοεξέταση είναι ένας τρόπος για να ελέγξετε τα στήθη σας για πιθανές αλλαγές, όπως ασυνήθιστα εξογκώματα ή αυξομειώσεις ογκιδίων, οι οποίες είναι ενδεχομένως ένα πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου του μαστού.
Οποιεσδήποτε ασυνήθιστες αλλαγές, θα πρέπει να τις αναφέρετε άμεσα στον γιατρό σας. Όταν ο καρκίνος του μαστού ανιχνεύεται στα πρώτα του στάδια, οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται κατακόρυφα.
Πώς γίνεται η σωστή αυτοεξέταση
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε βήμα-βήμα τον τρόπο που ενδείκνυται για την αυτοεξέταση του μαστού. Είναι μια διαδικασία που παίρνει συνήθως 10-15 λεπτά και είναι σώφρον να την κάνετε τουλάχιστον μία φορά τον μήνα σχολαστικά και πιο επιφανειακά/γρήγορα κάθε φορά που κάνετε μπάνιο.
Δώστε προσοχή σε τυχόν αλλαγές στο στήθος σας λίγο πριν την περίοδό σας. Αυτές είναι αναμενόμενες και δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσουν. Για τις γυναίκες που έχουν ακόμα περίοδο οι καλύτερες ημέρες αυτοεξέτασης στου στήθους τους είναι την 7η και την 14η μέρα του κύκλου τους.
Συνιστάται να επισκεφτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε να κάνετε τακτικά αυτοεξέταση του στήθους σας, για να σας πει την εξειδικευμένη γνώμη του για το τι ακριβώς μπορεί να είναι φυσιολογικό για εσάς προσωπικά.
Πρέπει να θυμάστε πάντα τρία πράγματα:
-Να κάνετε οπτική εξέταση μπροστά σε έναν καθρέφτη
-Να κάνετε εξέταση δια της αφής ενώ είστε σε όρθια στάση
-Να κάνετε εξέταση δια της αφής ενώ είστε σε οριζόντια θέση (ξαπλωμένη)
Δείτε το παρακάτω ιδιαίτερα κατατοπιστικό βίντεο με εικόνες και κανονική αναπαράσταση αυτοεξέτασης του μαστού, ειδικά μετά το χρονικό σημείο 2':05''.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου