Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015

Πως καραμελώνουμε ξηρούς καρπούς



Για πολλούς, η καραμέλα αποτελεί καθημερινότητα.

Σε άλλους, η παρασκευή της φαίνεται βουνό, κι ας είναι πανεύκολο.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, καραμελώνουμε όλους τους ξηρούς καρπούς.
Δείτε πως γίνεται

Υλικά

•    100 γραμ. ανάλατα αμύγδαλα, φουντούκια, φυστίκια, κ.λ.π.
•    85 γραμ. ζάχαρη (συν, πλην 10 γρ., ανάλογα πόση καραμέλα μας αρέσει)

Εκτέλεση

Απλώνουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα αντικολλητικό ταψί και τους ψήνουμε στο φούρνο, στους 100°C, για 10'.


Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά, κι όταν κάψει, ρίχνουμε λίγη από τη ζάχαρη, ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη σπάτουλα, περιμένουμε μέχρι να υγροποιηθεί και να καραμελώσει και προσθέτουμε κι άλλη ζάχαρη.


Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγη - λίγη ζάχαρη, κάθε φορά που καραμελώνει η προηγούμενη δόση και όταν τη ρίξουμε όλη και πάρει ξανθό χρώμα σκούρο, ρίχνουμε στο τηγάνι τους ζεστούς ξηρούς καρπούς, (σ᾿ αυτή την περίπτωση, αμύγδαλα).
Ανακατεύουμε καλά, μέχρι όλοι οι
 ξηροί καρποί να έχουν καλυφθεί με καραμέλα.


Προσέχουμε όμως να μη μείνουν πολύ στο τηγάνι γιατί η καραμέλα θα πικρίσει.
Τους απλώνουμε αμέσως σ᾿ ένα ταψί, ή σε μαρμάρινη επιφάνεια και τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Τους βάζουμε σε μια σανίδα κοπής, μ᾿ ένα μαχαίρι τους σπάμε σε κομμάτια, κι είμαστε έτοιμοι.


Εναλλακτικά, μπορούμε να τους βάλουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και τους σπάσουμε μ᾿ έναν πλάστη, ή άλλο βαρύ αντικείμενο, σε κομμάτια.


Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όπως και τ᾿ αμύγδαλα, φτιάχνουμε και τα καραμελωμένα φουντούκια.


Αλλά και για καραμελωμένα φυστίκια, πάλι τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιούμε.


Ανάλογα με το γούστο μας, προσθέτουμε ή αφαιρούμε ζάχαρη, κι έτσι έχουμε περισσότερη ή λιγότερη καραμέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου