Κάν' του το τραπέζι: Το ιδανικό μενού για να του ετοιμάσεις του Αγίου Βαλεντίνου
από:ladylike
Πρώτη ιδέα μενού, με κοτόπουλο
Ορεκτικό: Αποξηραμένα βερίκοκα με μέλι και δενδρολίβανο τυλιγμένα με μπέικον

- Πόση ώρα θα σου πάρει να τα ετοιμάσεις
10 λεπτά για το τύλιγμα
15 λεπτά για το ψήσιμο
- Θα δυσκολευτείς;
Καθόλου
- Τα υλικά που θα χρειαστείς
(μπορείς να μειώσεις την ποσότητα στο μισό, αν θέλεις λιγότερα)
16 βερίκοκα αποξηραμένα
1 κ.σ φρέσκο δεντρολίβανο
3 κ.σ. μέλι
4 κ.σ. κάσιους
8 φέτες μπέικον
Μάζεψες τα υλικά. Και τώρα;
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Στρώνουμε αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
Κόβουμε τις φέτες του μπέικον στη μέση.
Τοποθετούμε τα βερίκοκα στο ταψί και τοποθετούμε έναν ξηρό καρπό πάνω σε κάθε ένα. Τυλίγουμε κάθε βερίκοκο με ένα κομμάτι μπέικον και στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
Ψήνουμε στο φούρνο για 15 περίπου λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Περιχύνουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με το δενδρολίβανο.
Σαλάτα: Πράσινη σαλάτα με ξερά σύκα, καρύδια και σάλτσα μελιού

- Πόση ώρα θα σου πάρει να τα ετοιμάσεις
Προετοιμασία 15΄και αναμονή 30΄
- Θα δυσκολευτείς;
Όχι, σαλάτα είναι!
- Τα υλικά που θα χρειαστείς
(Η συγκεκριμένη σαλάτα θα βγει μεγάλη, οπότε κι εδώ μπορείς να μειώσεις τις αναλογίες των υλικών στο μισό)
200 γρ. τρυφερά φύλλα σπανάκι (έτοιμο καθαρισμένο σπανάκι βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ, σε σακούλες )
1 ματσάκι ρόκα
1 πράσινη σαλάτα ή 1 σαλάτα φριζέ
1 λόλα ρόσα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
1/4 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
1/4 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
6 ξερά σύκα, προτιμότερο βιολογικά, ψιλοκομμένα
1/4 φλιτζ. τσαγιού καρύδια ή φουντούκια, χοντροκομμένα
Για τη σάλτσα
80 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μέλι (ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μαρμελάδα πορτοκάλι)
1/2 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό)
1 κουτ. σούπας μουστάρδα, προτιμότερο πικάντικη
αλάτι, πιπέρι
Μάζεψες τα υλικά. Και τώρα;
Βάζουμε τα ψιλοκομμένα σύκα σε ένα μπολ με το χυμό πορτοκαλιού (από τα υλικά για τη σάλτσα). Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 30 λεπτά.
Στο μεταξύ χοντροκόβουμε με το χέρι τις πρασινάδες και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε. Στραγγίζουμε τα σύκα (κρατάμε το χυμό για τη σάλτσα) και βάζουμε τα μισά στο μπολ με τα σαλατικά. Προσθέτουμε και τους μισούς ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε.
Σε ένα βάζο με καπάκι που κλείνει (ή σε ένα μπολ με το σύρμα) χτυπάμε τα υλικά για τη σάλτσα. Δεν ξεχνάμε το χυμό πορτοκαλιού από το μούλιασμα των σύκων. Βάζουμε τη μισή σάλτσα στα σαλατικά και ανακατεύουμε καλά.
Την ώρα του σερβιρίσματος (η σαλάτα μπορεί να μείνει περίπου 1 ώρα στο ψυγείο χωρίς να μαραθεί ιδιαίτερα), μεταφέρουμε τα σαλατικά σε μια σαλατιέρα, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα σύκα και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Σερβίρουμε αμέσως.
Κυρίως: Κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας και λινγκουίνι

- Πόση ώρα θα σου πάρει να τα ετοιμάσεις
10 λεπτά προετοιμασίας και άλλα 30 περίπου μαγείρεμα
- Θα δυσκολευτείς;
Είναι μια πολύ απλή συνταγή, άρα όχι.
- Τα υλικά που θα χρειαστείς
(η συνταγή είναι για 4 άτομα, οπότε θα σου μείνει και περίσσευμα)
1 πακέτο (400 γρ.) λινγκουίνι ή ταλιατέλες
1/2 φλιτζάνι (100 ml) ελαιόλαδο
700 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου (θα χρειαστείτε 1 δισκάκι φιλέτα από στήθος κοτόπουλου –ζυγίζουν 700 - 750 γρ.), κομμένα σε λωρίδες πάχους 1 εκ.
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 φλιτζάνι (200 ml) λευκό ξηρό κρασί
1 κουτ. γλυκού σκόνη κάρι
3 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
1 κεσεδάκι (200 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος, χωρίς τα κοτσάνια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μάζεψες τα υλικά. Και τώρα;
Βράζουμε τα ζυμαρικά αλ ντέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Κρατάμε κατά μέρος 1 φλιτζάνι (200 ml) από το νερό τους, τα στραγγίζω και τα διατηρώ ζεστά.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τις λωρίδες κοτόπουλου για 6 - 8 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τις σπρώχνουμε με την κουτάλα στην άκρη του σκεύους, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για άλλο 1/2 λεπτό (όχι παραπάνω, για να μην σκουρύνει και πικρίσει). Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το κάρι. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι το κάρι να σκορπίσει το άρωμά του και προσθέτω το νερό που άφησα κατά μέρος από το βράσιμο των ζυμαρικών. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τη μουστάρδα και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα στο σκεύος με τη σάλτσα του κοτόπουλου και ανακατεύουμε απαλά.
Ρίχνουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά στη σάλτσα και μαγειρεύουμε για ακόμη 1 λεπτό, μέχρι να βραχούν καλά με τη σάλτσα. Ρίχνουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Γλυκό: Cupcakes με βανίλια και σοκολάτα

- Πόση ώρα θα σου πάρει να τα ετοιμάσεις
15 λεπτά προετοιμασίας και άλλα 20-25 περίπου στο φούρνο
- Θα δυσκολευτείς;
Όχι.
- Τα υλικά που θα χρειαστείς
Για την βάση βανίλιας
230 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
230 γρ. ζάχαρη
4 αβγά
230 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.γ. εσάνς βανίλιας
4 κ.σ. γάλα
Δάκρυα κουβερτούρας
Για το frosting βανίλιας
450 γρ. άχνη ζάχαρη
170 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. γάλα
½ κ.γ. εσάνς βανίλιας
Μάζεψες τα υλικά. Και τώρα;
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετούμε τις χάρτινες θήκες στην ειδική φόρμα για ατομικά κέικς. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μπολ του μίξερ μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα, και προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα. Κοσκινίζουμε και προσθέτουμε το αλεύρι μέσα στο μείγμα. Συνεχίζουμε να χτυπάμε και ρίχνουμε τη βανίλια και το γάλα. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και το μείγμα μας είναι έτοιμο. Ρίχνουμε και τα δάκρυα κουβερτούρας. Προσεκτικά μοιράζουμε το μείγμα στις χάρτινες φόρμες, γεμίζοντας περίπου τα 2/3 της κάθε φόρμας. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα. Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα το κέντρο ενός κέικ για να δούμε αν είναι έτοιμο. Αν βγει καθαρή, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το frosting βανίλιας. Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα και τη βανίλια και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και κρεμώδες. Συνεχίζουμε να χτυπάμε, μέχρι το frosting να γίνει απαλό σε υφή. Γαρνίρουμε τα cupcakes όταν κρυώσουν.
Δεύτερη ιδέα μενού, με γαρίδες
Ορεκτικό: Μανιτάρια με κρέμα μαγιονέζας

- Πόση ώρα θα σου πάρει να τα ετοιμάσεις
10 λεπτά προετοιμασίας και άλλα 20 περίπου λεπτά στο μαγείρεμα.
- Θα δυσκολευτείς;
Ούτε καν.
- Τα υλικά που θα χρειαστείς
250 γρ. μανιτάρια ολόκληρα
5 κ.σ. μαγιονέζα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/8 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο ( 1/2 κ.σ.)
150 ml. γάλα φρέσκο
15 γρ. παρμεζάνα τριμμένη ( 1 κ.σ.)
30 ml. ελαιόλαδο
Αλάτι κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
Μάζεψες τα υλικά. Και τώρα;
Σωτάρουμε τα μανιτάρια μαζί με το σκόρδο σε ένα βαθύ τηγάνι με το ελαιόλαδο και καρυκεύουμε τα με αλατοπίπερο.
Στη συνέχεια,τα ρίχνουμε σε ένα προθερμασμένο μικρό κεραμικό σκεύος μαζί με τη μαγιονέζα, το τριμμένο τυρί, το γάλα και τα ανακατεύουμε καλά.
Ψήνουμε σε μέτρια άμεση θερμοκρασία στους 170 - 190 °C για 10 έως 12 λεπτά. Στη συνέχεια, κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες.
Πουδράρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Σαλάτα: Ψητά ντοματίνια με μέλι

- Πόση ώρα θα σου πάρει να τα ετοιμάσεις
10 λεπτά προετοιμασίας και άλλα 30 λεπτά στον φούρνο
- Θα δυσκολευτείς;
Καθόλου.
- Τα υλικά που θα χρειαστείς
300 γρ. ντοματίνια
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1 κ.σ. μέλι
40 ml. ελαιόλαδο
Αλάτι κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
Μάζεψες τα υλικά. Και τώρα;
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.
Σε ένα μικρό μπόλ βάζουμε το σκόρδο,λίγο αλάτι, το μέλι, το ελαιόλαδο, και το πιπέρι.Ανακατεύουμε καλά.Με αυτό το μείγμα περιχύνουμε τις ντοματούλες μας.
Ψήνουμε τα ντοματίνια για περίπου 30 λεπτά,μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
Κυρίως: Γαρίδες σοτέ

- Πόση ώρα θα σου πάρει να τα ετοιμάσεις
30 λεπτά προετοιμασίας και άλλα 30 λεπτά μαγειρέματος
- Θα δυσκολευτείς;
Η συνταγή αυτή έχει μια μικρή δυσκολία.
- Τα υλικά που θα χρειαστείς
450 γρ. γαρίδες μεγάλες, ξεφλουδισμένες με την ουρά
50 ml. ηλιέλαιο
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ξερό μικρό, ψιλοκομμένο
4 κόκκινες τσίλι πιπεριές καθαρισμένες και κομμένες και μερικές για το γαρνίρισμα
3 φύλλα λάιμ ψιλοκομμένα
1 μίσχος λεμονόχορτου ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κόκκινη πάστα κάρυ
250 ml. γάλα ινδικής καρύδας
1 ξυλάκι κανέλας
75 γρ. φυστικοβούτυρο
πάστα τάμαριντ 3κ.σ. χυμό, φτιαγμένο από πάστα διαλυμένη σε λίγο ζεστό νερό
2 κ.σ. σάλτσα ψαριού
30 γρ. ζάχαρη καστανή
1/2 λεμόνι το χυμό του
κρεμμυδάκι φρέσκο για το γαρνίρισμα
φρέσκο κόλιανδρο για το γαρνίρισμα
Μάζεψες τα υλικά. Και τώρα;
Πλένουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
Για την σάλτσα φιστικιού
Σε ένα γουόκ ζεσταίνουμε την μισή ποσότητα λαδιού και σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε τις πιπεριές τσίλι, τα φύλλα λάιμ, το μίσχο λεμονόχορτου και την πάστα κάρυ. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Στην συνέχεια ρίχνουμε στο γουόκ το γάλα καρύδας, την κανέλα, το φυστικοβούτυρο, τον χυμό τάμαριντ, την σάλτσα ψαριού, την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Αφήνουμε το μείγμα μας να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία σε χαμηλή. Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Για τις γαρίδες
Περνάμε τις γαρίδες σε ξυλάκια για σουβλάκι και τις βρέχουμε με λίγο λάδι. Τις μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο grill για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ροζ χρώμα.
Εναλλακτικά τηγανίζουμε τις γαρίδες και στην συνέχεια τις περνάμε σε ξυλάκια για σουβλάκι.
Αποσύρουμε το ξυλάκι κανέλας από την σάλτσα φιστικιού. Τοποθετούμε τα σουβλάκια γαρίδας σε ένα ζεστό πιάτο, γαρνίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι, φύλλα κόλιανδρο και τσίλι πιπεριά και συνοδεύουμε με την σάλτσα φιστικιού.
Γλυκό: Τάρτα με γέμιση σοκολάτας και γκανάς λευκής σοκολάτας

- Πόση ώρα θα σου πάρει να τα ετοιμάσεις
Η ζύμη που θα φτιάξεις θα πρέπει να "ξεκουραστεί" 45 λεπτά, ενώ η τάρτα θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο για 2 ώρες.
Κατά τ'άλλα θα χρειαστείς περίπου 30 λεπτά προετοιμασίας κι άλλα 30 λεπτά για τα υπόλοιπα.
- Θα δυσκολευτείς;
Ελαφρώς, αλλά θα εντυπωσιάσεις!
- Τα υλικά που θα χρειαστείς
Για την ζύμη τάρτας:
175g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100g βούτυρο, κομμένο σε καρεδάκια
25g ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
ξύσμα από μισό λεμόνι
λίγο κρύο νερό
Για την γέμιση σοκολάτας:
150g κουβερτούρα περιεκτικότητας σε κακάο 70%, ψιλοκομμένη
150ml κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
1g αλάτι χονδρό
Για την γκανάς λευκής σοκολάτας:
250ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
1 ξυλάκι βανίλιας
100g λευκή σοκολάτα, ψιλοκομμένη
Μάζεψες τα υλικά. Και τώρα;
Για την ζύμη τάρτας:
Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουµε το αλεύρι µε την ζάχαρη άχνη. Προσθέτουµε το βούτυρο και το ξύσµα λεμονιού και το ψιχουλιάζουµε µε τα δάχτυλα μέχρι να πάρει την υφή βρεγμένης άμμου. Προσθέτουµε τον κρόκο αυγού και 1 κ.σ. νερό για να ομογενοποιηθεί η ζύµη. Την πλάθουμε σε σφαιρικό σχήμα και την τυλίγουµε σε µεµβράνη. Την αφήνουµε στην άκρη να ξεκουραστεί και να παγώσει για 45 λεπτά. Την ανοίγουµε σε φύλλο με πλάστη και την απλώνουµε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα.
Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα πάνω στη ζύμη, τοποθετούμε από πάνω βαρίδια (π.χ. φασόλια) και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20΄. Αφαιρούµε τα βαρίδια και ψήνουµε για άλλα 5΄-10΄ να ροδίσει. Την αλείφουµε µε ασπράδι αυγού και ψήνουµε για 3΄-4΄ επιπλέον. Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο και την αφήνουµε να κρυώσει.
Για την γέμιση σοκολάτας:
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το αλάτι. Ανακατεύουμε με μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και γεμίζουμε την τάρτα. Toποθετούμε την τάρτα στο ψυγείο για 2 ώρες.
Για την γκανάς λευκής σοκολάτας:
Ζεσταίνουμε 125 ml κρέμας γάλακτος και το ξυλάκι βανίλιας σε κατσαρολάκι μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα. Προσέχουμε να μη ζεσταθεί πολύ ώστε να μπορούμε να βουτήξουμε το δάχτυλό μας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το ξυλάκι βανίλιας.
Προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Κατόπιν ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Περιχύνουμε με την γκανάς την τάρτα και με μια οδοντογλυφίδα σχεδιάζουμε το σχέδιο της αρεσκείας μας.
Μπορούμε να σερβίρουμε με το φρούτο της επιλογής μας.
Τip: Διακόσμησε το τραπέζι με αρωματικά κεριά και αν θες, γράψε σε μια καρτούλα (είτε χειρόγραφη, είτε επεξεργασμένη από το pc σου) το μενού που θα ακολουθήσει.

από:ladylike
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου