Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Επιτρέπεται & απαγορεύεται

στην εγκυμοσύνη


Επιτρέπονται:


Τα ταξίδια: παλιότερα θεωρούνταν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να μετακινούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και δη με αεροπλάνο. Αυτή η άποψη έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι μαιευτήρες συστήνουν την αποφυγή μεγάλων ταξιδιών κατά την κύηση. 

Η γυμναστική με όριο: η γυναίκα δεν θα πρέπει να καταπονά τον οργανισμό της, ούτε να επιδίδεται σε ασκήσεις που στρέφουν τον κορμό της, απαιτούν την άρση βαρών ή το τρέξιμο. Προτιμήστε γιόγκα, περπάτημα και κολύμπι σε καθαρά νερά. 

Το κομμωτήριο: αρκεί η γυναίκα να βάφει τα μαλλιά της μετά τον πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και αποκλειστικά με φυτικές βαφές. 

Το βάψιμο των νυχιών: αν και δεν υπάρχουν μελέτες που να υπονοούν ότι το βάψιμο των νυχιών είναι επικίνδυνο για το έμβρυο, εντούτοις οι ειδικοί συστήνουν στις εγκυμονούσες να το αποφεύγουν κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. 

Το σεξ: δεν απαγορεύεται, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνεται η αποφυγή του στο πρώτο και τελευταίο τρίμηνο της κύησης. 


Απαγορεύονται:


Να τρέφεται με : ωμά ή ημιμαγειρεμένα κρέατα, εντόσθια κρεάτων, τόνο και ξιφία, ωμό ψάρι (σούσι), λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά. 

Να καπνίζει: ο καπνός του τσιγάρου συνδέεται με αύξηση του κινδύνου αποβολών και τη γέννηση μωρών χαμηλού σωματικού βάρους. Επίσης, σχετίζεται με την εκδήλωση βρογχικού άσθματος στο παιδί. 

Τα περισσότερα φάρμακα: ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όπου το έμβρυο βρίσκεται στο στάδιο της οργανογένεσης. Αλλά και αργότερα τα μόνα φάρμακα που μπορεί να λάβει η γυναίκα ορίζονται αυστηρά από τον ιατρό της. 

Τα βότανα άγνωστης προέλευσης: μην ξεχνάτε ότι τα βότανα είναι φάρμακα τα οποία μπορεί να αποδειχθούν τοξικά όταν δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες παρασκευής τους. 

Καφές, αναψυκτικά και αλκοόλ: δεν απαγορεύονται ρητώς αλλά συστήνεται η κατ’ ελάχιστον κατανάλωσή τους, δηλαδή όχι πάνω από 1 ποτηράκι την ημέρα, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. 

απο:θεοχάρης κ. παπαγεωργίου
μαιευτήρας,χειρουργός γυναικολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου