Υλικά
• 350 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
• 150 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
• 200 γρ. ζάχαρη άχνη
• 700 γρ. γιαούρτι
• 1 κ. γλ. σόδα
• χυμό από ½ λεμόνι
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
• 4 κ. σ. ξύσμα πορτοκαλιού
• 4 κ. σ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο
• 1 βανίλια
• αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση
Για το σιρόπι
• 4 κούπες ζάχαρη
• 3½ κούπες νερό
• φλούδα από 1 λεμόνι
• χυμό από ½ λεμόνι
• 2 βανίλιες
• 1 ξύλλο κανέλλας
Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ, βάζουμε τα σιμιγδάλια με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τ᾿ ανακατεύουμε.
Βάζουμε σ᾿ ένα άλλο μπολ το γιαούρτι, ρίχνουμε τη σόδα στο λεμόνι, ανακατεύουμε, (προσοχή γιατί φουσκώνει) και το ρίχνουμε στο γιαούρτι.
Ανακατεύουμε με το γιαούρτι και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα σιμιγδάλια.
Με τον αυγοδάρτη ή με το μίξερ, δουλεύουμε τα υλικά, ώσπου να βραχεί καλά όλο το σιμιγδάλι και να ομογενοποιηθούν. (Το μείγμα, πρέπει να είναι σφιχτό).
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι με διάμετρο 32 εκ. και στρώνουμε την επιφάνεια με υγρή σπάτουλα, βρέχοντάς την συνεχώς.
Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί 2 - 3 ώρες στο ψυγείο, για να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Στη συνέχεια, κόβουμε το σάμαλι με μαχαίρι, σε κομμάτια, φτιάχνοντας όποιο σχέδιο θέλουμε.
Στολίζουμε το γλυκό μας, βάζοντας μισό αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις (ήστους 165°C στον αέρα), για 50' - 60' περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια με το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μετά από μία -μιάμιση ώρα, αφού κρυώσει το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και το βράζουμε (απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση), για 4' - 5'.
Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το σιρόπι, ρίχνοντας μια σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας.
Αν σταθεί και δεν απλώσει, είναι σωστά δεμένο.
Σιροπιάζουμε το παγωμένο γλυκό με το ζεστό σιρόπι, πολύ προσεκτικά, με μιά κουτάλα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και βγάζουμε τα κομμάτια σε πιατέλα. Το φυλάμε σε μπολ που κλείνει καλά, ή σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη, στο ψυγείο, για να μη στεγνώσει. -- Όπως σε όλα τα γλυκά, για κανένα λόγο, δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 30'. -- Αν θέλουμε, αφού ρίξουμε το σιρόπι, το αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει και ξαναχαράζουμε τα κομμάτια, για να το απορροφήσει πιο γρήγορα. ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!! |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου