Mini muffins με μήλο και καραμέλα
Ένα ελαφρύ και αρωματικό mini muffin από το cook-taste-live.com .
Στην ουσία ένα κέικ μήλου, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια παραδοσιακή μηλόπιτα. Κομμάτια ζουμερού μήλου καλά κλεισμένα σε ένα ελαφρύ κέικ, αρωματισμένο με τα ζεστά αρώματα της κανέλας και του μοσχοκάρυδου. Και το καλύτερο;
Όλα αυτά συνοδευμένα με μια ζεστή σάλτσα καραμέλας βουτύρου που περιλούζει σκανδαλιστικά το μικροσκοπικό muffin. Ποιός χρειάζεται την βουτυρένια ζύμη όταν έχεις ένα τέτοιο muffin?Mini muffins με μήλο και καραμέλα
(περίπου 8 κανονικά muffins ή 12 mini muffins)
- 200g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100g ζάχαρη κρυσταλλική
- 25g καστανή μαλακή ζάχαρη
- 2 1/2 κ. γλ. baking powder
- 1/2 κ. γλ. αλάτι
- 90ml γάλα
- 80ml φυτικό λάδι
- 1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κ. γλ. κανέλα
- 1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
- 2 μεγάλα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομματάκια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε μια αντικολλητική φόρμα για muffins ή mini muffins.
- Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το αλεύρι, τα δύο είδη ζάχαρης, το baking powder, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
- Σε ένα δεύτερο μικρότερο μπολ, ανακατεύουμε το γάλα, το λάδι, τα αυγά και την βανίλια.
- Με αργές και προσεκτικές κινήσεις, ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά στο μείγμα με τα στερεά. Ανακατεύουμε απαλά για να ενωθούν τα υλικά.
- Ρίχνουμε τα κομματάκια μήλου και ανακατεύουμε με αργές κινήσεις.
- Ρίχνουμε το μείγμα στις θήκες των muffins.
- Ψήνουμε για 12-15 λεπτά (για mini muffins) αλλιώς για κανονικά muffins για περίπου 20 λεπτά. Δοκιμάζουμε να τα τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα και αν βγεί καθαρή τα αποσύρουμε από τον φούρνο.
- Τα αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσουν πριν τα βγάλουμε από την φόρμα.
- Περιχύνουμε με την ζεστή σως καραμέλας και σερβίρουμε.
- 200gr ζάχαρη καστανή
- 50gr βούτυρο
- 120gr κρέμα γάλακτος
- 1 Tbs βανίλια
- λίγο αλάτι
- Σε ένα κατσαρολάκι με χοντρό πάτο, ανακατέυουμε την ζάχαρη, το βούτυρο και την κρέμα. Το τοποθετούμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη.
- Συνεχίζουμε το σιγανό βράσιμο για περίπου 5-7, ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το αλάτι και την βανίλια.
- Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει για 5-10 λεπτά και στην συνέχεια την ρίχνουμε στα ζεστά muffins. Μπορούμε να διατηρήσουμε την υπόλοιπη καραμέλα σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο για περίπου 3 εβδομάδες.
Η συνταγή της καραμέλας από Food Network
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου