Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

 Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ

Portion of lasagne with bolognese and cheese
Εύκολα αλλά απόλυτα λαχταριστά, τα λαζάνια μπλέκονται με κιμά και μπεσαμέλ για να σε εντυπωσιάσουν. Η γεύση τους, ειδικά αν τα απολαύσεις ζεστά, θα σου μείνει αξέχαστη.
Υλικά
  • 500 γραμμ. λαζάνια με αβγό
  • 800 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 καρότα (προαιρετικά)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 300 γραμμ. πολτό ντομάτας
  • 1 φλιτζ. κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλάκι θυμάρι ή βασιλικό
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 200 γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
  • Αλάτι & πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
  • 100 γραμμ. αλεύρι
  • 100 γραμμ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε σε κυβάκια τα καρότα. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο για 3'-4', ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο ψιλοκομμένο και τον σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζεται, ανακατεύοντας και ξεσβολιάζοντας συνέχεια, για 7'-8' περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 1' προσθέτουμε τη ντομάτα, το θυμάρι ή το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τον κιμά να βράσει με τη σάλτσα ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να μείνει με λίγη σάλτσα.
Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και όταν αρχίσει να καίει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα 2'-3' σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα (καλύτερα χλιαρό) και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει αρκετά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μερικές κουταλιές ζεστό νερό και βγάζουμε από τη φωτιά.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βράζουμε τα λαζάνια σε αλατισμένο νερό, αλλά όχι για πολύ. Έχουμε βουτυρώσει το σκεύος που θα τα βάλουμε. Στον πάτο απλώνουμε μια μεγάλη κουταλιά μπεσαμέλ και 2-3 κουταλιές νερό. Απλώνουμε μια σειρά λαζάνια, χωρίς κενά. Μοιράζουμε επάνω τον μισό κιμά με τη σάλτσα του και συνεχίζουμε με στρώση λαζάνια, μπεσαμέλ με παρμεζάνα, στρώση λαζάνια, στρώση κιμά, λαζάνια και τέλος μια στρώση μπεσαμέλ. Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τριμμένη φρυγανιά και το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στο φούρνο για 40'-45' περίπου. Στην αρχή σκεπάζουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο, που θα αφαιρέσουμε μετά από 15'. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί τουλάχιστον 30' πριν το κόψουμε, ενώ είναι ακόμα καλύτερο μερικές ώρες αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου