Κέικ με γιαούρτι και σιρόπι λεμονιού
Αυτό το κέικ έχει μοναδική γεύση και δεν θυμίζει σε τίποτα τα υπόλοιπα. Χρησιμοποιούμε γιαούρτι στην ζύμη πράγμα που το κάνει πιο μαλακό και ζουμερό. Επίσης, στο τέλος ρίχνουμε από πάνω σιρόπι λεμονιού για να το απογειώσουμε ακόμη περισσότερο. Θυμίζει λίγο ραβανί. Η γεύση του λεμονιού υπερτερεί ενώ είναι αδύνατον να αρκεστείτε σε μόνο ένα κομμάτι. Το γιαούρτι σας συνιστώ να είναι πλήρες για πιο πλούσια γεύση και καλύτερο αποτέλεσμα.
Αφήστε τα κλασσικά κέικ και φτιάξτε ένα πραγματικά απολαυστικό με άρωμα λεμονιού…
Κέικ με γιαούρτι και σιρόπι λεμονιού. Μοναδικό…
Υλικά:
- αντικολλητικό σπρέι μαγειρικής
- 1-½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
- 3 πολύ μεγάλα αυγά
- 1 φλιτζάνι απλό γιαούρτι
- 1-1/3 φλιτζάνι ζάχαρη, διαχωρισμένη
- 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού (2 λεμόνια)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
- 1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι
- 1/3 φλιτζανιού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
Για γλάσο:
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψεκάζουμε μία ορθογώνια φόρμα με αντικολλητικό σπρέι και απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας.
- Σε ένα μεσαίο μπολ, κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά μαζί τα αυγά, το γιαούρτι, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και την βανίλια. Αργά προσθέτουμε τα ξηρά συστατικά στα υγρά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε μέσα και το λάδι, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς.
- Χύνουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα και ψήνουμε μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή όταν το τρυπάμε στο κέντρο με αυτήν, περίπου 50 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε το υπόλοιπο 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη με το χυμό λεμονιού σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το σιρόπι γίνει διαφανές. Το αφήνουμε στην άκρη.
- Όταν το κέικ ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και το μεταφέρουμε πάνω σε μία σχάρα μέσα σε ένα ταψί. Τρυπάμε το κέικ χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα και στη συνέχεια ρίχνουμε το σιρόπι λεμονιού πάνω από το κέικ. Το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει, ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη και τον χυμό λεμονιού σε ένα μικρό μπολ και περιχύνουμε το κέικ με αυτό. Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου