Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Όλη η αλήθεια για τις μαμάδες που γέννησαν με καισαρική

Ένα καταπληκτικό άρθρο από μια φωτογράφο τοκετών που το διάβασα στο http://www.eimaimama.gr . Απ' αριθμεί 3 λόγους που είναι γενναίες οι μανουλες που έχουν κάνει καισαρική. Έχοντας κάνει δύο καισαρικές θα μπορούσα να αναφέρω πολλούς παραπάνω...
Ένα είναι το σίγουρο η καισαρική δεν είναι επιλογή της μανούλας είναι χειρουργική επέμβαση με όλα τα ενδεχόμενα και τις επιπλοκές που μπορεί να έχει ένα χειρουργείο... και στην επιβάλει ο γιατρός όταν την κρίνει απαραίτητη.

Όλη η αλήθεια για τις μαμάδες που γέννησαν με καισαρική


Ως φωτογράφος τοκετών, αποστολή μου είναι να απαθανατίσω ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ζωής μιας οικογένειας. Μπαίνω στην αίθουσα του τοκετού και καταγράφω τις μικρές και τις μεγάλες στιγμές που εκτυλίσσονται. Διηγούμαι τον ερχομό του γιου και της κόρης τους στον κόσμο μας. Τις δυσκολίες, τα άγχη, τον πόνο, τη χαρά.
Αυτές οι ιστορίες είναι όμορφες ιστορίες.
Στον κόσμο της γέννας όμως, παρατηρώ έναν συγκεκριμένο τοκετό να θεωρείται ο ιδανικός, κάτι που έχω καταγράψει πολλές φορές στη δουλειά μου. Το θεωρητικό «πρώτο βραβείο γέννας» φαίνεται να απονέμεται στους φυσικούς τοκετούς χωρίς φάρμακα όπου συμμετέχει τόσο η μαμά όσο και ο σύντροφός της, χωρίς να εμποδίζονται από γιατρούς και νοσοκόμες. Χθες βράδυ, διάβασα μία υπέροχη ιστορία τοκετού στην οποία η μητέρα, άθελά της, γέννησε σπίτι της, μέσα στη μπανιέρα. Ο άντρας της ήταν αυτός που έβγαλε το μωρό μιας και δεν ήταν κανείς άλλος εκεί. Κάθισαν στον καναπέ του σπιτιού τους και απόλαυσαν την ομορφιά ενός νεογέννητου. Ήταν μία σπουδαία ιστορία τοκετού… και είμαι σίγουρη πως θα ακούγεται για καιρό.
Τον Φεβρουάριο φωτογράφισα μία μαμά που ετοιμαζόταν για μία επείγουσα καισαρική, όταν ένιωσε την ανάγκη να σπρώξει και η κόρη της βγήκε, με τα πόδια της να κάνουν πρώτα την εμφάνισή τους, όσο εκείνη βρισκόταν στο κρεβάτι του χειρουργείου. Και πάλι, άλλη μία υπέροχη ιστορία που ενέπνευσε πολλές γυναίκες να επιμείνουν στους στόχους τους όσον αφορά το πώς θα γεννήσουν.
Τελευταία όμως, σκέφτομαι όλες τις αφανείς ηρωίδες. Σκέφτομαι τις ιστορίες τοκετού που δεν αποκομίζουν την αποδοχή όλων και τα ζήτω και τα share στο Facebook. Σκέφτομαι τις ιστορίες τοκετού με καισαρική τομή και τις γενναίες γυναίκες που γέννησαν τα παιδιά τους επιδεικνύοντας τόση δύναμη και ομορφιά.
Έτσι λοιπόν, σας ζητώ να κάνετε ένα βήμα πίσω και να θαυμάσετε μαζί μου τρεις αλήθειες σχετικά με τις μαμάδες που γέννησαν με καισαρική.

1. Οι μαμάδες που γεννούν με καισαρική είναι γενναίες.

Δεν είναι εύκολο πράγμα να σε προετοιμάζουν για μία καισαρική. Πολλές φορές, δεν επιτρέπεται στο σύντροφο της μητέρας να μπει στο χειρουργείο μέχρι να της γίνει η επισκληρίδιος και ως ότου να έχουν όλοι «λάβει τις θέσεις τους». Αυτό σημαίνει πως όσο οι γιατροί και οι νοσοκόμες πηγαινοέρχονται ετοιμάζοντας το χειρουργείο για τον τοκετό (συζητώντας ίσως για το τι έφαγαν το μεσημέρι ή ποια ταινία είδαν το σαββατοκύριακο), μία δυνατή έγκυος μανούλα κάθεται ξαπλωμένη στο ψυχρό χειρουργικό τραπέζι, αναρωτώμενη τι την περιμένει – πολλές φορές είναι φοβισμένη και συχνά αισθάνεται πολύ μόνη.
Τις στιγμές αυτές, η μαμά που ετοιμάζεται να γεννήσει με καισαρική, πρέπει να σκέφτεται την ακαταμάχητη αγάπη που αισθάνεται για το  μωρό της. Αφήνει τον φόβο να την κατακλύσει και στη συνέχεια τον ξεχνά. Γνωρίζει πως τη στιγμή αυτή, αυτό είναι το καλύτερο για το παιδί της, ακόμη και αν «το καλύτερο» σημαίνει μία σοβαρή επέμβαση με πραγματικά τραύματα και σημάδια. Παρόλο που «το καλύτερο» σημαίνει να εγκαταλείψει ένα όνειρο ή μια εικόνα που είχε για τον τοκετό της, την οποία και σκεφτόταν τους τελευταίους εννέα μήνες.
Αν δεν έχετε κάνει καισαρική, σας συνιστώ να αναλογιστείτε τη σκληρή πραγματικότητα – μπείτε στη θέση της, στο τραπέζι εκείνο, να περιμένετε, πιθανώς φοβισμένη. Κι όταν το κάνετε, πιστεύω πως θα συνειδητοποιήσετε γρήγορα το πόσο γενναίες είναι οι μαμάδες που κάνουν καισαρική.
c-section-1-502x335

2. Οι μαμάδες που γεννούν με καισαρική είναι δυνατές.

Δεν υπάρχουν πολλές μαμάδες που θα πουν πως η καισαρική ήταν η πρώτη τους σκέψη όταν έβλεπαν τον εαυτό τους να γεννούν. Μία καισαρική τομή αποτελεί μία ιατρική αναγκαιότητα στην καλύτερη των περιπτώσεων – στη χειρότερη των περιπτώσεων, συμβαίνει επειδή ένας γιατρός επιζητά την ευκολία και ακολουθεί απαρχαιωμένες πρακτικές.
Ορισμένες μαμάδες που γεννούν με καισαρική έχουν εβδομάδες για να προετοιμαστούν ψυχολογικά για τα νέα τους σχέδια, άλλες όμως έχουν μόνο μέρες, ώρες, ή ακόμη και λεπτά. Ξαφνικά, όλη η εικόνα που είχε στο μυαλό της για τη στιγμή που θα συναντούσε το παιδί της αλλάζει. Το πλάνο που είχε για τη γέννα της εγκαταλείπεται. Έχει να αντιμετωπίσει ένα χειρουργείο. Δεν γνωρίζει πόσο θα χρειαστεί να περιμένει μετά τη γέννα μέχρι να μπορεί να κρατήσει το μωρό στην αγκαλιά της.
Εμείς οι άνθρωποι συνήθως δεν τα πηγαίνουμε πολύ καλά σε περιπτώσεις ξαφνικών αλλαγών. Οι μαμάδες που γεννούν με καισαρική όμως βρίσκουν έναν τρόπο να αφήσουν κατά μέρος την περηφάνια και να έρθουν σε επαφή τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους και τις επιτρέπει να μπουν στο χειρουργείο και να γεννήσουν το παιδί τους.
Και τότε ακολουθεί η πραγματική επέμβαση. Το πραγματικό κόψιμο και το ράψιμο. Η πλήρης ανάρρωση συχνά παίρνει μήνες. Παρόλο που οι περισσότερες από μας θα θέλαμε να κουλουριαστούμε στον καναπέ με ένα μπολ γεμάτο παγωτό και μια στοίβα από ταινίες μετά από μία μεγάλη επέμβαση, οι μαμάδες που γεννούν με καισαρική κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Φροντίζουν και αγαπούν και δένονται με τα πανέμορφα μωρά τους που τις χρειάζονται σε τόσα πράγματα.
Τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά, οι γυναίκες αυτές είναι ΤΟΣΟ δυνατές. Η δύναμη αυτή δεν χρειάζεται μονάχα την ημέρα του τοκετού – η δύναμη αυτή πρέπει να κρατήσει και τις βδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν – καθώς τα σώματά τους θα επουλώνονται και οι ψυχές τους θα γιατρεύονται κι οι ίδιες θα κάνουν καινούρια όνειρα κρατώντας τα μωράκια τους στην αγκαλιά τους.
c-section-2-502x335

3. Οι μαμάδες που γεννούν με καισαρική είναι όμορφες.

Όλες οι γυναίκες που γίνονται μαμάδες αποκτούν σημάδια. Κάποια από αυτά τα φέρουμε στην ψυχή μας και κάποια στο σώμα μας. Οι μαμάδες που γεννούν με καισαρική έχουν κι απ’ τα δύο. Κι όμως, αυτά τα σημάδια υπενθυμίζουν με πάθος τη δύναμη και τη γενναιότητά τους όταν έφερναν τα παιδιά τους σ’ αυτό τον κόσμο. Τα σημάδια αυτά ήταν η πόρτα της οποίας το κατώφλι πέρασαν τα παιδιά τους καθώς πέρασαν από τον κόσμο της κοιλιάς στον επόμενο.
Με συναρπάζει το πόσο διαφορετικά είναι αυτά τα σημάδια – η υφή τους, το μήκος τους, το σημείο όπου βρίσκονται. Όσο διαφορετικό είναι κάθε σημάδι, τόσο διαφορετική είναι και κάθε ιστορία τοκετού με καισαρική. Με συναρπάζει το πώς αυτά τα σημάδια αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου – το πώς σβήνουν, το πώς μεγαλώνουν, το πώς γιατρεύονται. Τα σημάδια αυτά είναι πανέμορφα και είναι κάτι που αξίζει να αγαπήσεις. Αντί να σιωπούμε από ντροπή για τις μαμάδες που γέννησαν με καισαρική, θα πρέπει να τις ενθαρρύνουμε να δείξουν στον κόσμο τα σημάδια της δύναμης και της γενναιότητάς τους.
C-section-mamas-502x335
πηγή: scarymommy.com
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου