Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Κέικ με μαρέγκα, σαντιγί και καρύδα



Κέικ με μαρέγκα, σαντιγί και καρύδα
Δεν είναι ένα απλό βαρετό κέικ αλλά πλούσιο σε υφές και γεύση. Αρχικά φτιάχνουμε το μείγμα για το κέικ βανίλιας, έπειτα την μαρέγκα που την απλώνουμε από πάνω από το κέικ. Τα δύο αυτά μαζί τα ψήνουμε στον φούρνο. Δεν τελειώνουμε εδώ όμως (δεν μας αρκεί) φτιάχνουμε και μία ωραιότατη σαντιγί για την απλώνουμε ανάμεσα στα δύο στρώματα κέικ. Τέλος; Όχι. Προσθέτουμε στην γέμιση μπανάνα σε φέτες (μπορείτε να την αντικαταστήσετε με φράουλες).
Είναι ότι καλύτερο για να κεράσετε την φίλη σας μαζί με τον καφέ. Είναι ένα κέικ απλό αλλά και σύνθετο τόσο ώστε να είναι το ιδανικό κέρασμα.
Κέικ με μαρέγκα, σαντιγί και καρύδα. Εύκολο και απολαυστικό…
Υλικά:
  • 10 ½ κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, μαλακό
  • 1 2/3 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 1/3 φλιτζάνι (170γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 5 μεγάλα αυγά, με διαχωρισμένους τους κρόκους από τα ασπράδια
  • 1/3 φλιτζανιού πλήρες γάλα
  • 1/3 έως ½ φλιτζάνι νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
  • από 1 έως 2 μπανάνες, κομμένες σε φέτες
Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε ένα ράφι στη μέση του φούρνου. Απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ορθογώνιο ταψί αφήνοντας μέρος της να προεξέχει.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό μίξερ χειρός ή στο μπολ του σταθερού μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο και 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και κρεμώδες, περίπου 3 λεπτά.
  3. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτοντας το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
  4. Ανακατεύουμε μέσα τους κρόκους αυγών και το γάλα μέχρι να ενωθούν.
  5. Σε ένα καθαρό μπολ μίξερ, ρίχνουμε τα ασπράδια αυγών και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να σχηματιστούν οι μαλακές αιχμές. Το απλώνουμε προσεκτικά στην κορυφή του γλυκού.
  6. Ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η μαρέγκα και φουσκώσει. Περίπου 15 λεπτά μετά το ψήσιμο, καλύπτουμε την μαρέγκα με νιφάδες καρύδας.
  7. Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα. Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε την σαντιγί: Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ μαζί με την βανίλια. Χτυπάμε μέχρι να σχηματιστούν οι μαλακές αιχμές με ένα ηλεκτρικό μίξερ, περίπου 3 λεπτά.
  8. Μεταφέρουμε προσεκτικά το κέικ σε ένα ξύλο κοπής. Κόβουμε το κέικ οριζοντίως με ένα οδοντωτό μαχαίρι. Τοποθετούμε το ένα στρώμα του κέικ σε έναν δίσκο σερβιρίσματος και απλώνουμε με σαντιγί και φέτες μπανάνας. Τοποθετούμε το άλλο μισό στρώμα, με την πλευρά της μαρέγκας προς τα πάνω.
  9. Το βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει και να μαλακώσει, για 1 ώρα πριν από το σερβίρισμα.
Πηγή: http://food52.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου