Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Πάντα ελληνικά! Συνταγή για μουσακά από το Βασίλη Καλλίδη


moussakas-kallidis-650
Η αξία του ανεκτίμητη και η γεύση του ξακουστή σε όλο τον κόσμο! Ο μουσακάς γίνεται ακόμα πιο λαχταριστός, όταν φτιάχνεται από τα χέρια του ενός και μοναδικού σεφ Βασίλη Καλλίδη.
Υλικά
  • 500 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 ντομάτες
  • 4 μελιτζάνες
  • 4 πατάτες
  • 200 γραμμ. φέτα
  • 150 γραμμ. αρσενικό Νάξου
  • 150 γραμμ. ξινοτύρι Νάξου
  • 150 γραμμ. μυζήθρα Νάξου
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Κανέλα
Για την μπεσαμέλ
  • 1 λίτρο γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 200 γραμμ. ναξιώτικα τυριά
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο
Διαδικασία
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε φέτες. Βάζουμε λάδι στο τηγάνι να κάψει, τις τηγανίζουμε και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Πλένουμε και καθαρίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε φέτες και τις τηγανίζουμε.
Στη συνέχεια, καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Το ρίχνουμε σε ένα τηγάνι με λάδι, το σοτάρουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε, διαλύοντας καλά τον κιμά ώστε να γίνει σπυρωτός.
Παράλληλα, τρίβουμε τις ντομάτες και τις αδειάζουμε στο μείγμα του κιμά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μια μικρή πρέζα κανέλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τον κιμά να βράσει. Σε μια μικρή κατσαρόλα ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Βάζουμε το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην σβολιάσει. Αφού πήξει, προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο και το αυγό και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τις πατάτες. Προσθέτουμε τριμμένο τυρί και απλώνουμε από πάνω τον κιμά και τον καλύπτουμε με μια στρώση μελιτζάνες. Ρίχνουμε λίγο ακόμα τριμμένο τυρί, απλώνουμε την μπεσαμέλ και τελειώνουμε με μια καλή στρώση τριμμένο ναξιώτικο τυρί. Ψήνουμε τον μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μία ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου