
Το ξεχωριστό στην συνταγή αυτή είναι η σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου. Το ξέρω έχει πολλά υλικά και κάποια ετερόκλητα μεταξύ τους αλλά το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Φτιάξτε αρκετή και φυλάξτε την στο ψυγείο.
Empanadas με χοιρινό και καυτερή σάλτσα μπάρμπεκιου. Δοκιμάστε τα…
Υλικά:
Για τα empanadas:
- ½ φλιτζάνι βούτυρο, διατηρημένο σε απλή ψύξη
- 1 1/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 αυγό
- 1/3 φλιτζανιού παγωμένο νερό
- 1 κουταλιά της σούπας άσπρο ξύδι
- 2 1/2 φλιτζάνια χοιρινό κρέας
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζανιού μικρές καυτερές πιπεριές από κονσέρβα μαζί με την σάλτσα τους, ψιλοκομμένες
- 2/3 φλιτζανιού κέτσαπ
- 1/4-1/2 φλιτζάνι νερό
- 1 κουταλιά της σούπας ξίδι μηλίτη
- 1 κουταλιά της σούπας πικάντικη μουστάρδα
- 1 κουταλιά της σούπας μελάσα
- 1/2 φλιτζάνι κονσέρβα ροδάκινου
- μαύρο πιπέρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά της σούπας νερό
- Για τη ζύμη empanada, κόβουμε το βούτυρο μέσα στα αλεύρια, αλάτι, πιπέρι, και πάπρικα σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι τα κομμάτια βουτύρου να πάρουν το μέγεθος μπιζελιού.
- Χτυπάμε ελαφρά μαζί το αυγό, το νερό και το ξύδι και τα προσθέτουμε στο μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Γυρνάμε την ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε μερικές φορές, πριν την ανοίξουμε σε έναν κύκλο.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
- Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά σε ένα μεσαίο τηγάνι.
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη.
- Προσθέτουμε τις καυτερές πιπεριές και σοτάρουμε.
- Ανακατεύουμε μέσα την κέτσαπ, το ξύδι, το νερό, τη μουστάρδα, την μελάσα και το ροδάκινο.
- Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Μεταφέρουμε την σάλτσα σε ένα βάζο ή αεροστεγές δοχείο και την φυλάμε στο ψυγείο (θα κρατήσει για περίπου 2 εβδομάδες).
- Για να φτιάξουμε τα empanadas, κόβουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και την ανοίγουμε αρκετά λεπτή.
- Κόβουμε κύκλους 10 εκατοστών.
- Χτυπάμε μαζί το αυγό και το νερό και αλείφουμε τις άκρες της ζύμης κάθε κύκλου με το μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Ανακατεύουμε 1/4-1/3 φλιτζανιού σάλτσα με το χοιρινό.
- Τοποθετούμε μία κουταλιά της σούπας με χοιρινό στο κέντρο του κύκλου ζύμης, διπλώνοντας το επάνω μισό προς τα κάτω και πιέζοντας ελαφρά για να σφραγίσει.
- Χρησιμοποιώντας ένα αλευρωμένο πιρούνι πατάμε τα δόντια γύρω από τις άκρες.
- Επαναλαμβάνουμε με τους υπόλοιπους κύκλους ζύμης. Αλείφουμε τα empanadas με το χτυπημένο αυγό που έχει μείνει.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τα σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου με σάλτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου