Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

Η θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς στα πρόωρα μωρά – Η μέθοδος Καγκουρό


MomsNICU-2-750x4961
Εσείς γνωρίζετε τη Μέθοδο Καγκουρό; Πρόκειται για μια εύκολα εφαρμόσιμη πρακτική που ενδείκνυται για την ενίσχυση της υγείας των πρόωρων μωρών ή των τελειόμηνων μωρών που έχουν χαμηλό βάρος! Η Μέθοδος Καγκουρό, εμπνευσμένη από τη μητέρα φύση, επιτυγχάνει την άμεση επαφή του δέρματος της μητέρας ή του πατέρα με το δέρμα του νεογνού! Μπορεί να εφαρμοστεί όταν το μωρό δεν χρειάζεται πια αναπνευστική υποστήριξη και ενδοφλέβια υγρά και όταν το βάρος του είναι μεγαλύτερο των 1500 γραμμαρίων!
Όπως αναφέρει ο CHOA, αυτή η τακτική έχει αποδειχθεί ότι είναι θεραπευτική. Εκτός από τα συναισθηματικά οφέλη, η στενή επαφή βοηθά τα μωρά να αναπνέουν καλύτερα, να τρώνε, να παίρνουν βάρος, να κοιμούνται περισσότερο αλλά και να βγαίνουν από το νοσοκομείο πιο σύντομα!
Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να διαρκέσει ως και τέσσερις ώρες ημερησίως! Η μητέρα, καθισμένη σε πολυθρόνα, κρατάει το μωρό της ντυμένο μόνο με την πάνα του στο γυμνό της στήθος, σκεπασμένο με μια μαλακή κουβέρτα!
MomsNICU-33-750x496
Τα οφέλη της μεθόδου Καγκουρό:
  • ενισχύονται τα συναισθήματα και η αυτοπεποίθηση της μητέρας, ενώ το μωρό ηρεμεί, αναπνέει με κανονικό ρυθμό και αποκτά βάρος πιο γρήγορα,
  • συντονίζεται η θερμοκρασία του νεογνού με εκείνη της μητέρας, μέσω της σωματικής επαφής,
  • το νεογνό συνηθίζει την επαφή με το σώμα της μητέρας, διευκολύνοντας έτσι το θηλασμό, ενώ μέσω της αφής και της όσφρησης, λαμβάνει τα κατάλληλα ερεθίσματα που χρειάζεται ο εγκέφαλος,
  • το νεογνό αναρρώνει γρηγορότερα και έχει πιο ικανοποιητική ψυχοκινητική ανάπτυξη μέσα από την αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά και την επαφή με το δέρμα τους.
Με άλλα λόγια, η Μέθοδος Καγκουρό επιβεβαιώνει τη φυσική αρχή ότι το δέρμα της μητέρας είναι το φυσικό περιβάλλον του μωρού: τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, αποτελεί το ιδανικό μέρος γι’αυτό!
proora
Ένα από τα  πρώτα νεογέννητα στα οποία εφαρμόστηκε με επιτυχία η μέθοδος Καγκουρό στην χώρα μας είναι ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε τον Ιούλιο του 2012 στο ΛΗΤΩ μόλις στην 26η εβδομάδα κύησης με βάρος 840 γραμμάρια και ύψος 36 εκατοστά. Η μικρούλα έφτασε στα 2 κιλά μετά από 60 μέρες νοσηλείας, οπότε και αφέθηκε στην αγκαλιά της μητέρας της για την περαιτέρω ανάρρωση, κάνοντας τους γονείς της και το προσωπικό του μαιευτηρίου να πετούν στα ουράνια!

Το Children’s Healthcare of Atlanta (CHOA) δημοσίευσε μια σειρά συγκινητικών φωτογραφιών με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την μέθοδο του καγκουρό.


Στις παρακάτω φωτογραφίες λοιπόν, απαθανατίζεται η πρώτη ’μαγευτική’, ανεπανάληπτη, μοναδική επαφή της μάνας και του  παιδιού.
MomsNICU-27-750x496
MomsNICU-14-750x496


MomsNICU-39
MomsNICU-7
MomsNICU-40-750x496

Πηγή: all4mama.gr, mamamou.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου