Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΕΝΑΣ ΚΗΠΟΣ ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ!Η ΤΕΛΕΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ!
ΕΝΑΣ ΚΗΠΟΣ ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ!Η ΤΕΛΕΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ!
Ο κηπος μινιατουρα – με λίγα φυτά και λίγη φαντασία μπορεί να φέρει τον κήπο στο σπίτι σας. Θα διακοσμήσει διάφορα σημεία του σπιτιού σας, από το μπαλκόνι, το παράθυρο και την βιβλιοθήκη μέχρι και το γιορτινό σας τραπέζι. Εάν πάλι έχετε έναν κήπο ή μια μεγάλη βεράντα, τότε ο κηπος μινιατουρα και πάλι θα τραβήξει όλα τα βλέμματα.
Φτιάχνεται πολύ εύκολα, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγα υλικά και φαντασία. Μια πολύ καλή ιδέα είναι να δημιουργήσετε τον κήπο μινιατούρα ή ακόμα καλύτερα έναν νεραϊδόκηπο μινιατούρα μαζί με τα παιδιά σας (βλ. φωτογραφία). Θα έρθουν σε επαφή με τη φύση μαθαίνοντας να φυτεύουν, να δημιουργούν και να φροντίζουν τον δικό τους μίνι κήπο. Μπορούν ακόμα να διακοσμήσουν τον κήπο με δικά τους παιχνίδια και να παίζουν σε αυτόν.
Ένας νεραϊδόκηπος μπορεί επιπλέον να διακοσμήσει και ένα πάρτυ με θέμα τις νεράιδες ή τους νάνους και καλικάντζαρους.

Ενας κηπος μινιατουρα: τι πρεπει να προσεξετε

Το δοχείο που θα επιλέξετε δεν πρέπει απαραίτητα να είναι μία κεραμική η πλαστική γλάστρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα  καλάθι ή ένα ξύλινο κιβώτιο, αρκεί να προσφέρει καλή αποστράγγιση. Η αποστράγγιση είναι πολύ σημαντική ( θα πρέπει σε 1 ή 2 σημεία να τρυπήσετε τον πάτο του δοχείου) και να το ντύσετε εσωτερικά με χοντρή πλαστική σακούλα την οποία επίσης θα πρέπει να την τρυπήσετε σε πολλά σημεία.
Επιλέξτε ένα δοχείο με μεγάλη επιφάνεια και όχι πολύ βαθύ. Έτσι ο κήπος μινιατούρα μπορεί να σχεδιαστεί καλύτερα και να έχει περισσότερα στοιχεία. Χρησιμοποιείστε  εμπλουτισμένο χώμα πολύ καλής ποιότητας με τύρφη και περλίτη (μην χρησιμοποιείτε ποτέ από τον κήπο σας διότι δε θα αποστραγγίζει καλά), εκτός εάν επιλέξετε φυτά που απαιτούν ειδικό χώμα όπως οι κάκτοι και τα παχύφυτα. Περισσότερα πληροφορίες θα μάθετε στο φυτώριο της περιοχής σας.
Διακοσμητικά στοιχεία για έναν κήπο μινιατούρα είναι οι φράχτες, τα μονοπάτια, τα σκαλοπάτια, οι πέργκολες, οι καμάρες κήπου, κτλ. Πολλά υλικά όπως μικρά ξυλαράκια ή πετρούλες μας τα προσφέρει η ίδια η φύση. Στην αγορά υπάρχουν και διάφορα αντικείμενα μινιατούρες που μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε. Μικρές γλάστρες, έπιπλα κήπου, παγκάκια,  σπιτάκια και πολλά άλλα.
Τα φυτά πρέπει να είναι μικρά και να έχουν αργή ανάπτυξη. Καλό θα ήταν να ανήκουν στην ίδια κατηγορία φυτών ή τουλάχιστον να έχουν την ίδια ανάγκη σε νερό. Φυτά που είναι κατάλληλα για έναν κήπο μινιατούρα είναι π.χ. τα βρύα, η φτέρη, ο μενεξές η βιολέτα, οι κάκτοι και τα παχύφυτα. Εδώ πάλι σας προτείνουμε να ρωτήσετε σε έναν γεωπόνο ή κηπουρό.
Ο ήλιος που χρειάζεται ένας κήπος μινιατούρα εξαρτάται από τα ίδια τα φυτά. Ποτέ όμως μην τον τοποθετήσετε διπλά σε καλοριφέρ ή άλλες πηγές θερμότητας.  Εάν χρησιμοποιήσετε κάκτους ή παχύφυτα να είσαστε πολύ προσεκτικοί με το πότισμα.

Ενας κηπος μινιατουρα σε 5 βήματα

  1. Σχεδιάστε τον κήπο σας αν χρειαστεί ακόμα και σε χαρτί. Επιλέξτε εάν θέλετε ένα θέμα, θα σας βοηθήσει στον σχεδιασμό. Πειραματιστείτε λίγο με τα διαφορετικά φυτά και στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας.
  2. Πρώτα ρίχνετε ένα υλικό αποστράγγισης όπως ελαφρόπετρα ή χαλίκια ύψους περίπου 3 έως 5 εκατοστά και μετά το χώμα μέχρι τη μέση της γλάστρας.
  3. Φυτέψτε πρώτα τα φυτά με την μεγαλύτερη ρίζα και όγκο (π.χ. δέντρα) και μετέπειτα τα μικρότερα και προσθέστε χώμα μέχρι 3 έως 5 εκατοστά κάτω από το χείλος της γλάστρας.
  4. Ποτίστε τη γλάστρα και προσθέστε αν χρειαστεί λίγο χώμα ακόμη και πιέστε απαλά με τις άκρες των δακτύλων σας.
  5. Τώρα μπορείτε να διακοσμήσετε τον κήπο σας.
Tip: Ένας κήπος μινιατούρα σε μικρή γλάστρα είναι ένα πολύ προσωπικό δώρο, που σίγουρα θα εντυπωσιάσει.
από:genethlia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου