Μπάρες δημητριακών με μύρτιλα, βρώμη και γιαούρτι. Η καλή διατροφή από την μπάρα φαίνεται…
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
- 1 1/2 φλιτζάνι δημητριακά σε σχήμα ρυζιού
- 1/4 φλιτζανιού άγλυκη τριμμένη καρύδα
- 1/4 φλιτζανιού καβουρδισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου
- 1/2 φλιτζάνι μέλι
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 1 φλιτζάνι φρέσκα μύρτιλα ή 3/4 φλιτζανιού αποξηραμένα Επικάλυψη με γιαούρτι:
- 1 κουταλιά της σούπας νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζελατίνη
- 1/4 φλιτζανιού γιαούρτι
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και απλώνουμε μέσα τα βατόμουρα. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι τα βατόμουρα να συρρικνωθούν. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Απλώνουμε σε ένα τετράγωνο πυρέξ λαδόκολλα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την βρώμη, την καρύδα, τα αμύγδαλα, και το αλάτι.
- Σε ένα μικρό πυρίμαχο μπολ ανακατεύουμε το φυστικοβούτυρο και το μέλι. Το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό ή μέχρι το μείγμα να είναι ζεστό και ρευστό. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε ξανά.
- Προσθέτουμε το μείγμα μελιού στο μείγμα βρώμης και ανακατεύουμε μέχρι όλα να αναμειχθούν καλά. Ανακατεύουμε μέσα και τα βατόμουρα. Πατάμε το μείγμα στο έτοιμο πυρέξ. Το καλύπτουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Κόβουμε σε 9-12 μπάρες και το βάζουμε στην κατάψυξη.
- Ανακατεύουμε το νερό και τη βανίλια σε ένα μικρό μπολ. Ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη και χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι μέχρις ότου η ζελατίνη είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη. Το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να χρειαστεί.
- Σε ένα άλλο μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά μαζί το γιαούρτι, το μέλι και το αλάτι. Βάζουμε το μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων για 15 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας, μέχρι το γιαούρτι να γίνει υγρό και πολύ ζεστό στην αφή.
- Χτυπάμε τη ζελατίνα στο ζεστό μείγμα γιαουρτιού. Χτυπάμε μέχρι η ζελατίνη να διαλυθεί πλήρως. Ρίχνουμε το μείγμα γιαουρτιού σε ένα μεσαίο μπολ. Ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη από πάνω. Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ ή σύρμα χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει ένα παχιά και ρευστή επικάλυψη.
- Απλώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα. Δουλεύοντας με μία μπάρα την φορά, βουτάμε το κάτω μέρος της μπάρας στο μείγμα γιαούρτι και το αφήνουμε να στραγγίσει. Βάζουμε τις μπάρες στο έτοιμο ταψί με την πλευρά της επικάλυψης προς τα πάνω. Τις αφήνουμε για να στεγνώσει η επικάλυψη, περίπου 4 ώρες ή όλη την νύχτα. Καλύπτουμε το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
- Όταν η επικάλυψη στεγνώσει αναποδογυρίζουμε τις μπάρες. Βάζουμε το μείγμα που περισσεύει σε μία πλαστική σακούλα και ανοίγουμε μία τρύπα στην άκρη της (σαν κορνέ). Περιχύνουμε τις μπάρες με το μείγμα γιαουρτιού και τις αφήνουμε να καθίσουν για 2 ώρες ή όλη την νύχτα. Όταν οι μπάρες είναι εντελώς ξερές, τις βάζουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: http://www.halfbakedharvest.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου