Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Σπιτική ζαμπονοτυρόπιτα


zampon_198V01


Οι σφολιάτες δεν είναι η αδυναμία μου. Ειδικά οι πίτες με σφολιάτα του εμπορίου με αφήνουν εντελώς αδιάφορη. Η μόνη εξαίρεση που κάνω είναι σε αυτήν την ζαμπονοτυρόπιτα που φτιάχνω με τα χεράκια μου.
Είναι τόσο εύκολη και νόστιμη που θα μπορούσα να την φτιάχνω κάθε μέρα…
Σας προτείνω να προσέξετε την ποιότητα των υλικών για καλύτερο αποτέλεσμα.
Ήδη μυρίζω να ψήνεται κάτι στην κουζίνα σας…

Υλικά:
  • 1 πακέτο (2 φύλλα) με βούτυρο σφολιάτα, αποψυγμένη, αλλά ακόμα κρύα
  • 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
  • 1/4 φλιτζανιού μουστάρδα
  • 1/2 κιλό κομμένο σε λεπτές φέτες ζαμπόν
  • 115 – 250γρ. γραβιέρα, κομμένη σε φέτες (ανάλογα με το πόσο σας αρέσει το τυρί)

Εκτέλεση:
  1. Τοποθετούμε μία σχάρα στο κέντρο του φούρνου και τον προθερμαίνουμε φούρνο στους 200°C. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόκολλα. Το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Ξεδιπλώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Απαλά κυλάμε την ζύμη με τον πλάστη μέχρι η κάθε πλευρά να είναι σε πάχος 1 εκατοστού. Τοποθετούμε τη ζύμη στο έτοιμο ταψί.
  3. Αλείφουμε από την μία άκρη της άλλης με το χτυπημένο αυγό. Απλώνουμε μουστάρδα πάνω από το αυγό, αφήνοντας μισό εκατοστό κενό μεταξύ της μουστάρδας και της άκρης της ζύμης. Απλώνουμε τις φέτες ζαμπόν. Απλώνουμε στην κορυφή με φέτες τυρί.
  4. Απαλά ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι σφολιάτας. Το απλώνουμε πάνω από το ζαμπόν και το τυρί. Πιέζουμε στις άκρες με τα δάχτυλα μας. Διπλώνουμε την ζύμη στις άκρες, ώστε να φτιάξουμε μία παχιά κρούστα. Πιέζουμε με τα δόντια ενός πιρουνιού. Βυθίζουμε το πιρούνι στο αλεύρι, αν το πιρούνι κολλήσει στη σφολιάτα καθώς το πατάμε.
  5. Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό από άκρη σε άκρη. Χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψουμε τρεις οπές εξαερισμού πάνω από την πίτα.
  6. Ψήνουμε για 20 έως 25 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε. Σερβίρεται ζεστή.
zampon_198V02
Σπιτική ζαμπονοτυρόπιτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου