Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ψωμί με κανέλα, ζάχαρη και κομμάτια σοκολάτας

bread-00


Λατρεύω τα γλυκά ψωμιά τύπου τσουρέκια. Αν μάλιστα μοσχομυρίζουν κανέλα και βούτυρο και έχουν κομμάτια σοκολάτας τότε τα λόγια είναι περιττά και απλά αφήνομαι στην μαγεία ενός κομματιού (τουλάχιστον). Δεν έχει κάποια δυσκολία η συνταγή απλά χρειάζεται λίγη υπομονή για να φουσκώσει το ψωμί.
Ψωμί με κανέλα, ζάχαρη και κομμάτια σοκολάτας. Μυρωδάτο γλυκό ψωμάκι…
Υλικά:
Για τη ζύμη:
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 ¼ κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 1/3 φλιτζανιού πλήρες γάλα
  • 1/4 φλιτζανιού νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
Για τη γέμιση:
  • 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ​​μοσχοκάρυδο
  • 90γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο μέχρι να ροδίσει
  • ½ φλιτζάνι μίνι σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση:
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε ελαφρά μαζί 2 φλιτζάνια αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Χτυπάμε μαζί τα αυγά σε ένα άλλο μικρό μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το βούτυρο και το γάλα μέχρι να λιώσουν. Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό και το εκχύλισμα βανίλιας. Αφήνουμε το μείγμα να κάτσει λίγο για ένα λεπτό ή δύο ή μέχρι το μείγμα να φτάσει τους 50°C.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα γάλακτος στα ξηρά συστατικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά. Το μείγμα θα είναι κολλώδες.
  5. Βάζουμε την ζύμη σε ένα μεγάλο, λαδωμένο μπολ. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ένα ελαφρώς ζεστό χώρο μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 1 ώρα.
  6. Ενώ η ζύμη φουσκώνει, λαδώνουμε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ.
  7. Όταν η ζύμη φουσκώσει, προσθέτουμε περίπου 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι στη ζύμη και ζυμώνουμε μέχρι να ξεφουσκώσει. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 5 λεπτά.
  8. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, χρησιμοποιώντας έναν πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε ένα μεγάλο ορθογώνιο 50×30 εκατοστά. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο αλείφουμε την ζύμη με το λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίζουμε από πάνω με το μείγμα ζάχαρη-κανέλα κα τις μίνι σταγόνες σοκολάτας.
  9. Κόβουμε την ζύμη κατακόρυφα σε έξι ίσες μεγέθους λωρίδες. Στοιβάζουμε τις λωρίδες την μία πάνω στην άλλη και κόβουμε πάλι σε 6 ίσα κομμάτια. Θα έχετε έξι στοίβες με έξι τετράγωνα. Τα στοιβάζουμε όλα τα τετράγωνα ζύμης μέσα στην φόρμα. Τοποθετούμε μια πετσέτα κουζίνας πάνω από την φόρμα και την βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος για 30-45 λεπτά, μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε την φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 30 – 35 λεπτά, μέχρι η κορυφή να ροδίσει. Η κορυφή μπορεί να ροδίσει ελαφρώς, αλλά το κέντρο μπορεί να είναι ακόμα ωμό. Ένα σκούρο χρυσό χρώμα στην κορυφή θα διασφαλίσει ότι το κέντρο είναι ψημένο.
  11. Αφήνουμε το ψωμί να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από τις πλευρές του για να ξεκολλήσει το ψωμί. Βγάζουμε το ψωμί πάνω σε μία πιατέλα. Το σερβίρουμε ζεστό.
Ψωμί με κανέλα, ζάχαρη και κομμάτια σοκολάτας
Πηγή: http://whatsgabycooking.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου