Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Καραμέλες με σοκολάτα

chocolate-caramels-00

Με αυτές τις καραμέλες ταξιδεύω στα παιδικά μου χρόνια. Μα τώρα να φτιάχνεις καραμέλες; Κι όμως είναι τελείως διαφορετικές από τις έτοιμες και όπως και να το κάνουμε η χειροποίητη καραμέλα εντυπωσιάζει. Ειδικά αν έχει και σοκολάτα… Σκεφτείτε μία καραμέλα σαν σοκολατάκι ή ένα σοκολατάκι σαν καραμέλα.
Εμένα αυτό που μου αρέσει περισσότερο στις καραμέλες αυτές είναι η μαλακή αίσθηση τσίχλας όταν τις μασάς.
Καραμέλες με σοκολάτα. Δοκιμάστε τις…
Υλικά:
  • 4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
  • 2 ½ φλιτζάνια σιρόπι καλαμποκιού ή μέλι
  • 4 ½ φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, συν περισσότερο για το πασπάλισμα
  • 340γρ. γλυκόπικρη σοκολάτα
  • 250γρ. μαύρη σοκολάτα
  • 250γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
Εκτέλεση:
  1. Απλώνουμε σε ένα ορθογώνιο ταψί λαδόκολλα και ψεκάζουμε με σπρέι αντικολλητικό.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύουμε 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος με σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη και το αλάτι. Κρεμάμε ένα θερμόμετρο καραμελών στην πλευρά της κατσαρόλας και φέρνουμε το μείγμα σε σημείο βρασμού, ανακατεύοντας ανά διαστήματα – σε μέτρια φωτιά.
  3. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 110°C. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο. Μόλις το μείγμα επιστρέψει σε βρασμό, σταδιακά προσθέτουμε τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος.
  4. Συνεχίζουμε να βράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 120°C. Ανακατεύουμε μέσα την βανίλια.
  5. Χύνουμε την καραμέλα στο έτοιμο ταψί και την αφήνουμε να καθίσει, για τουλάχιστον 12 ώρες και μέχρι 24 ώρες.
  6. Όταν η καραμέλα έχει κρυώσει εντελώς, ψεκάζουμε με αντικολητικό σπρέι μαγειρικής ένα ξύλο κοπής και ένα μαχαίρι. Βγάζουμε την καραμέλα πάνω στο ξύλο κοπής. Κόβουμε σε τετράγωνα και ορθογώνια ή τετράγωνα. Τα τυλίγουμε σε λαδόχαρτο και τα διατηρούμε σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος.
Πηγή: http://food52.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου