Καραμέλες με σοκολάτα
Εμένα αυτό που μου αρέσει περισσότερο στις καραμέλες αυτές είναι η μαλακή αίσθηση τσίχλας όταν τις μασάς.
Καραμέλες με σοκολάτα. Δοκιμάστε τις…
Υλικά:
- 4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
- 2 ½ φλιτζάνια σιρόπι καλαμποκιού ή μέλι
- 4 ½ φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, συν περισσότερο για το πασπάλισμα
- 340γρ. γλυκόπικρη σοκολάτα
- 250γρ. μαύρη σοκολάτα
- 250γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
- Απλώνουμε σε ένα ορθογώνιο ταψί λαδόκολλα και ψεκάζουμε με σπρέι αντικολλητικό.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύουμε 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος με σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη και το αλάτι. Κρεμάμε ένα θερμόμετρο καραμελών στην πλευρά της κατσαρόλας και φέρνουμε το μείγμα σε σημείο βρασμού, ανακατεύοντας ανά διαστήματα – σε μέτρια φωτιά.
- Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 110°C. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο. Μόλις το μείγμα επιστρέψει σε βρασμό, σταδιακά προσθέτουμε τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος.
- Συνεχίζουμε να βράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 120°C. Ανακατεύουμε μέσα την βανίλια.
- Χύνουμε την καραμέλα στο έτοιμο ταψί και την αφήνουμε να καθίσει, για τουλάχιστον 12 ώρες και μέχρι 24 ώρες.
- Όταν η καραμέλα έχει κρυώσει εντελώς, ψεκάζουμε με αντικολητικό σπρέι μαγειρικής ένα ξύλο κοπής και ένα μαχαίρι. Βγάζουμε την καραμέλα πάνω στο ξύλο κοπής. Κόβουμε σε τετράγωνα και ορθογώνια ή τετράγωνα. Τα τυλίγουμε σε λαδόχαρτο και τα διατηρούμε σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου