Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Εντυπωσιακό & λαχταριστό! Συνταγή για Croquembouche ή αλλιώς πυραμίδα από σου από τον Άκη Πετρετζίκη

petretzikis-croquembouche-650
Μπορεί να μην το έχεις ξανακούσει αλλά ήρθε η ώρα να το μάθεις! Ο Άκης Πετρετζίκης σου μαθαίνει να φτιάχνεις Croquembouche. Κοινώς; Μία απολαυστική πυραμίδα από σου.. Εμπρός στη μάχη, λοιπόν!
Υλικά
Για τα σου
  • 125 ml νερό

  • 125 ml γάλα 3,5% λιπαρά

  • 100 γραμμ. βούτυρο

  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

  • 150 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 4 αβγά

  • 1 αβγό για άλειμμα

Για την κρέμα
  • 6 κρόκοι

  • 125 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική

  • 40 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 500 ml γάλα

  • 1 βανίλια

Για την κρέμα σαντιγί
  • 200 γραμμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

Για σερβίρισμα
  • 200 γραμμ. σοκολάτα

  • 150 γραμμ. ζάχαρη για να φτιάξουμε καραμέλα

Διαδικασία
Βάζουμε γάλα, νερό, βούτυρο, αλάτι και ζάχαρη σε μια κατσαρόλα για να βράσουν. Ρίχνουμε το αλεύρι με μιας εκτός φωτιάς και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και ξανά βάζουμε στην φωτιά για 1 - 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Στη συνέχεια,  βάζουμε τη ζύμη στο μίξερ και αφού τη δουλέψουμε μόνη της για 2 λεπτά ξεκινάμε να προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ και σε ταψιά με λαδόκολλα κόβουμε σουδάκια. Αν δεν έχουμε κορνέ αφήνουμε κουταλιές από το μείγμα πάνω στη λαδόκολλα. Αλείφουμε με αβγό αραιωμένο με νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180 βαθμούς.
Για την κρέμα: Βάζουμε τα 2/3 ζάχαρης μαζί με το γάλα και το αλεύρι στην φωτιά. Το αφήνουμε να βράσει. Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη στο μίξερ και στη συνέχεια προσθέτουμε την βανίλια και το αλεύρι. Ρίχνουμε λίγο - λίγο το καυτό γάλα στους κρόκους, βάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ξανά βάζουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει. Αφήνουμε να κρυώσει καλά η πατισερί και μόλις κρυώσει ανακατεύουμε με την κρέμα που έχουμε χτυπήσει σε σαντιγί.
Για την καραμέλα: Βάζουμε σε ένα τηγάνι διαμέτρου 15 εκ. σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε μέσα 2 κουταλιές από τη ζάχαρη. Αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές και αφήνουμε να λιώσει και αυτό. Τέλος, προσθέτουμε το υπόλοιπο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η καραμέλα μας.
Για το στήσιμο: Για να χτίσουμε την πυραμίδα μας βουτάμε ένα σου μέσα στην καραμέλα, αφού το έχουμε γεμίσει με την κρέμα. Προσοχή! Δεν το βουτάμε ολόκληρο γιατί θέλουμε να κολλήσει λίγη καραμέλα για να «σταθεί» με το υπόλοιπο και να φτιάξουμε την πυραμίδα μας.
Πηγή: akispetretzikis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου