- 200γρ. γλυκόζη
- 200γρ.νερό
- 500γρ. ζάχαρη
- χρώματα ζαχαροπλαστικής
- τρούφα χρωματιστή
- καραμελάκια για διακόσμηση
- ξυλάκια για γλειφιτζούρια ή καλαμάκια από σουβλάκια
Συγκεντρώνουμε τα υλικά για τα γλειφιτζούρια. |
Ρίχνουµε τη ζάχαρη σε µια βαθιά κατσαρόλα. |
Προσθέτουµε το νερό. |
Ρίχνουµε και τη γλυκόζη. Αν θέλουµε να φτιάξουµε µονόχρωµα γλειφιτζούρια, προσθέτουµε µαζί και λίγες σταγόνες από το χρώµα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας µας. |
Αν δεν έχουµε θερµόµετρο, παίρνουµε µε ένα κουταλάκι πολύ λίγη από την καραµέλα που βράζει και τη ρίχνουµε σε ένα µπολ ή ποτήρι µε κρύο νερό. |
Οσο τα γλειφιτζούρια είναι ακόµη ζεστά, µπορούµε να κολλήσουµε στην επιφάνειά τους καραµελάκια, ζαχαρωµένα λουλούδια κ.ά. |
Πριν προλάβει να κρυώσει η καραµέλα, πιέζουµε στο κέντρο της καλαµάκια για γλειφιτζούρι. |
Καλύπτουµε µε άλλη µία µικρή ποσότητα καραµέλας, ώστε να εγκλωβίσουµε τηνω αµυγδαλόπαστα µέσα στο γλειφιτζούρι. |
Και σε αυτή την περίπτωση τοποθετούµε τα καλαµάκια στο κέντρο των γλειφιτζουριών όσο η καραµέλα είναι ζεστή, πριν προλάβει να στερεοποιηθεί. |
Σε µια άλλη δόση καραµέλας µπορούµε να ρίξουµε µπλε χρώµα και να φτιάξουµε µε αυτήν γλειφιτζούρια. |
Μπορούµε να τα κάνουµε δίχρωµα, ρίχνοντας προσεκτικά στην περίµετρό τους λίγη καραµέλα άλλου χρώµατος. |
Ολοκληρώνουµε το διάκοσµο, πριν στεγνώσει η καραµέλα, µε ένα ζαχαρωτό και το απαραίτητο καλαµάκι. |
Αφήνουµε να κρυώσουν καλά και να στεγνώσουν και µε ένα µαχαίρι τα ξεκολλάµε προσεκτικά από τη λαδόκολλα. |
- Οταν έχει υγρασία στην ατµόσφαιρα, αποφεύγουµε να φτιάξουµε γλειφιτζούρια, γιατί δεν κρυσταλλώνουν όπως πρέπει και κολλάνε.
- Αφού κρυώσουν τα γλειφιτζούρια, τα τυλίγουµε µε σελοφάν, το οποίο κλείνουµε, για να µην πάρουν υγρασία.
- Αν τα προορίζουµε για µποµπονιέρα, τα τυλίγουµε σε διάφανο σελοφάν, ώστε να διακρίνεται το σχέδιό τους, ή σε τούλι και τα δένουµε µε χρωµατιστά κορδελάκια. Μπορούµε να τα στερεώσουµε όρθια σε ένα κοµµάτι φελιζόλ, το οποίο θα βάλουµε µέσα σε ένα ωραίο κουτί, για να τα µεταφέρουµε στην εκκλησία.Συνταγή ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου