Τίποτα δεν κρατάει για πάντα και ειδικά τα φαγητά. Σίγουρα, κάποιες
από τις ημερομηνίες λήξης που αναγράφονται πάνω στις συσκευασίες δεν
είναι πάντοτε ακριβείς, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα τρόφιμα δεν μπορούν
να παραμείνουν φρέσκα για πάντα.
Αλεύρι

Μπαχαρικά

Καστανό ρύζι

Ξηροί καρποί

Δημητριακά

Κέτσαπ

Ορισμένα λάδια για μαγείρεμα

Αυτό το άρθρο μεταφράστηκε από την Κατερίνα Νανοπούλου.
Αλεύρι
6-8 μήνες για το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανοιχτό ή κλειστόΜπορεί να νομίζετε ότι το αλεύρι «κρατάει» όλο τον χρόνο, αλλά στην πραγματικότητα έχει, περίπου, μισό χρόνο ζωής. Φροντίστε να αποθηκεύετε το αλεύρι σε δροσερό και ξηρό μέρος, καθώς η υγρασία μπορεί να το χαλάσει. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να διατηρείτε το αλεύρι στο ψυγείο.
4-6 μήνες για αλεύρι ολικής άλεσης, ανοιχτό ή κλειστό
Μπαχαρικά
6-12 μήνες ανοιχτά ή κλειστάΟι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα μπαχαρικά διαρκούν για πάντα ή τουλάχιστον για μερικά χρόνια. Στην πραγματικότητα, τα μπαχαρικά δεν έχουν πάνω από ένα χρόνο «ζωής». Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να πάθει κάτι αν καταναλώσει τα ληγμένα μπαχαρικά αλλά χάνουν τη γεύση τους.
Καστανό ρύζι
6-8 μήνες ανοιχτό ή κλειστόΕνώ το λευκό ρύζι, εάν συντηρηθεί σωστά μπορεί να κρατήσει ακόμα και 4-5 χρόνια, το καστανό ρύζι έχει πολύ λιγότερη διάρκεια ζωής.
Ξηροί καρποί
9-12 μήνες για τα αμύγδαλαΑνάλογα τον ξηρό καρπό, μπορεί να διαφέρει και η διάρκεια ζωής. Εάν οι ξηροί καρποί είναι συσκευασμένοι σε σακουλάκι, μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο, καθώς και αν τους διατηρείτε στο ψυγείο.
6-9 μήνες για τα κάσιους
6-9 μήνες για τα φιστίκια
6 μήνες για τα πεκάν
3 μήνες για τα φιστίκια Αιγίνης
1-2 μήνες για το κουκουνάρι
Δημητριακά
4-6 μήνες εάν έχετε ανοίξει το κουτίΚατά πάσα πιθανότητα δεν θα πάθετε τίποτα εάν καταναλώσετε τα δημητριακά μετά την ημερομηνία λήξης τους αλλά μπορεί να χαλάσουν εάν τα διατηρείτε σε μέρος με υγρασία.
6-8 μήνες εάν δεν έχετε ανοίξει το κουτί
Κέτσαπ
Έως 1 χρόνο σε ανοιγμένο μπουκάλι στο ψυγείοΕάν έχετε ένα μπουκάλι κέτσαπ στο ψυγεία εδώ και καιρό, καλύτερα να το πετάξετε, αφού μάλλον θα παρατηρήσετε κι εσείς οι ίδιοι ότι έχει αρχίσει να χωρίζεται το στέρεο από το υγρό μέρος.
1-2 χρόνια κλειστό μπουκάλι
Ορισμένα λάδια για μαγείρεμα
6-8 μήνες για το σησαμέλαιο ανοιχτό ή κλειστόΔεν είναι όλα τα λάδια ίδια. Το ελαιόλαδο διαρκεί μέχρι και 3 χρόνια, ενώ το σησαμέλαιο μόνο 6 με 8 μήνες, οπότε φροντίστε να κοιτάξετε την κάθε ταμπέλα για να είστε σίγουροι για την ημερομηνία λήξης τους.
4-6 μήνες για ανοιγμένο λάδι τρούφας
1 χρόνος για κλειστό μπουκάλι με λάδι τρούφας
Αυτό το άρθρο μεταφράστηκε από την Κατερίνα Νανοπούλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου