Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Το ...πρακτικό: ΛΕΞΙΚΟ του Decoupage




Π

ρόκειται σίγουρα για μια από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές και ιδιαίτερα αγαπημένη ειδικά των αρχάριων στις χειροποίητες δημιουργίες και αυτό γιατί με εύκολο τρόπο και μικρό κόστος, συγκριτικά με άλλες τεχνικές, η αλλαγή - διακόσμηση στην όψη αντικειμένων/επιφανειών από κάθε υλικό που επιτυγχάνεται με το decoupage είναι πραγματικά εντυπωσιακή.  


Ξεκινώντας όμως είναι σίγουρο ότι θα ...ζαλιστείτε από τον καταιγισμό ιδεών, δυνατοτήτων και υλικών, αφού η κεντρική ιδέα "επικόλληση χαρτιού πάνω σε μια επιφάνεια/αντικείμενο" μπορεί να εξελιχθεί πραγματικά σε ...τέχνη, το τελικό αποτέλεσμα να πάρει την όψη ζωγραφικής, στο ίδιο αντικείμενο μπορείτε να προσθέσετε παραπάνω από μία τεχνικές, κλπ.  
Για να εξοικειωθείτε λοιπόν με το τι ακριβώς είναι και πως χρησιμοποιείται το κάθε σχετικό προϊόν με το decoupage, για να διευκολυνθείτε στην επιλογή ανάλογα με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε σε κάθε σας κατασκευή, αλλά και για να σας είναι γενικά πιο ...ευανάγνωστη και πραγματικά χρηστική κάθε σχετική πληροφορία-οδηγία απ΄όπου και αν την αντλήσετε (internet, βιβλία, περιοδικά) κλπ. συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε, με αλφαβητική σειρά και την αντίστοιχη μετάφραση στα αγγλικά τα βασικά από όλα όσα σαν διαδικασία ή ως υλικά θα συναντήσετε στον ...κόσμο του decoupage σε ένα ...μικρό Λεξικό

__________________________________

- ακρυλικά χρώματα (acrylic paints)
Χρώματα, γενικής χρήσης για κατασκευές-χειροτεχνίες, σε υγρή ή κρεμώδη μορφή για εφαρμογή με πινέλο ή σφουγγάρι. Για την δημιουργία φόντου, σκίαση και επιζωγράφιση των χάρτινων μοτίβων και για το βάψιμο αντικειμένων από κάθε υλικό εκτός από γυαλί*, ύφασμα*, κερί*. Η υφή-καλυπτικότητά τους είναι τέτοια που χρειάζεστε ελάχιστη ποσότητα, συγκριτικά με άλλου είδους χρώματα, γι΄αυτό και πλην του άσπρου θα τα βρείτε κυρίως σε μικρές συσκευασίες. Αναμειγνύοντας τις βασικές αποχρώσεις θα φτιάξετε όποια άλλη σας χρειάζεται, ενώ εκτός από κοινό χρώμα θα τα βρείτε και σε υφή μεταλλική, γκλίτερ κλπ. 

- αντικείμενα mdf
Άβαφτα διακοσμητικά - χρηστικά αντικείμενα από mdf με εντελώς λεία επιφάνεια, έτοιμα προς επεξεργασία. 

- αντικείμενα press mashe
Άβαφτα διακοσμητικά - χρηστικά αντικείμενα από χαρτοπολτό, με εντελώς λεία επιφάνεια, έτοιμα προς επεξεργασία. 

- αστάρια (primer)
Υποστρώματα λευκού χρώματος για την προετοιμασία επιφανειών που πρόκειται να επεξεργαστείτε με decoupage. Μπορεί να αντικατασταθεί από λευκό ακρυλικό χρώμα. 

- αστάρι (primer) για γυαλί
Ειδικό αστάρι που διατηρεί και τονίζει την διαφάνεια σε γυάλινα αντικείμενα που πρόκειται να επεξεργαστείτε με decoupage.

- ατλακόλ
Λευκού χρώματος "σκληρή" κόλλα χειροτεχνίας, γενικής χρήσης, όταν στεγνώσει γίνεται διαφανής. Αραιωμένη με νερό μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και για decoupage με χοντρά όμως χαρτιά (εφημερίδες-περιοδικά) κλπ. σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (ρυζόχαρτα, λεπτά χαρτιά και ειδικά χαρτοπετσέτες) με την χρήση ατλακόλ θα δυσκολευτείτε στην όλη διαδικασία πολύ παραπάνω απ΄όσο με την χρήση της ειδικής κόλλας για decoupage.

- αφρώδη πινέλα
Πινέλα από αφρολέξ σε διάφορα μεγέθη με ειδικό σχεδιασμό για το άπλωμα της κόλλας και το στρώσιμο του χαρτιού.  

- βερνίκια (varnish)
Προστατευτικά βερνίκια (συνήθως νερού αλλά και νεφτιού) σε υγρή μορφή για εφαρμογή με πινέλο. Αδιαβροχοποιούν και προστατεύουν πλήρως επιφάνειες επεξεργασμένες με dεcoupage ή κάθε άλλου είδους τεχνική. Χρειάζεται πέρασμα 2-3 χέρια αφήνοντας να στεγνώσει το κάθε προηγούμενο πριν περάσετε το επόμενο. Ανάλογα με το τελικό φινίρισμα που δημιουργούν θα τα βρείτε σε 3 τύπους:
- βερνίκι γυαλιστερό (varnish glos)
- βερνίκι ματ (varnish mat)
- βερνίκι σατινέ (varnish satin)

- βερνίκι σε σπρέϋ (sprey varnish)
Προστατευτικό βερνίκι με τις ίδιες ακριβώς ιδιότητες εκείνων που εφαρμόζονται με πινέλο απλώς σε μορφή-συσκευασία σπρέϋ. Πρακτικό για εφαρμογή σε μεγάλες επιφάνειες, έπιπλα μεγάλων διαστάσεων κλπ. 
.
- βερνίκι κρακελέ (crackle varnish)
Βερνίκι ενός ή δύο συστατικών που δημιουργούν το εφέ crackle (ρωγμές-σπασίματα). Δείτε εδώ λεπτομέρειες για το κρακελέ.

- βερνίκι κρακελέ σε σπρέϋ

Βερνίκι κρακελέ ενός συστατικού σε μορφή σπρέϋ με τις ίδιες ακριβώς ιδιότητες εκείνων για εφαρμογή με πινέλο-σφουγγάρι.

- blending jel
Προϊόντα σε υγρή μορφή που όταν αναμειχθούν με ακρυλικά χρώματα τα "αραιώνουν" πρόσκαιρα ώστε να διευκολύνουν την διαδικασία δημιουργίας σκιάσεων στο decoupage, ενώ ταυτόχρονα καθυστερούν το στέγνωμα του χρώματος ώστε να μπορεί να δουλευτεί για λίγο παραπάνω χρόνο.

- γκέσσο (gesso)
Άσπρο υπόστρωμα-αστάρι (primer) όχι όμως σε υγρή αλλά σε μορφή αραιής πάστας. Εκτός από την προετοιμασία επιφανειών-αντικειμένων για βάψιμο-επεξεργασία,  με gesso μπορείτε να δημιουργήσετε πάνω στα έργα σας ανάγλυφα σημεία-σχέδια. Τρίβεται με γυαλόχαρτο, χρωματίζεται με ακρυλικά χρώματα.

- διακοσμητικά ρητίνης
Έτοιμα διακοσμητικά από ρητίνη, σε κάθε μορφής σχέδια, για την διακόσμηση κατασκευών. Θα τα κολλήσετε με κόλλα γενικής χρήσης ή θερμοκολλητικό πιστόλι, βάφονται με ακρυλικά χρώματα.

 - δαχτυλήθρες
Στρογγυλά σφουγγαράκια πολύ μικρού μεγέθους με σχεδιασμό για να εφαρμόζουν στα δάχτυλα για την σκίαση και δημιουργία φόντου δουλεύοντας ταμποναριστά με ελάχιστη ποσότητα χρώματος.


- επιζωγράφιση
H τεχνική με την οποία "επεκτείνετε" με ακρυλικά χρώματα ή πάστες το χάρτινο μοτίβο, με τρόπο ώστε στο τελικό αποτέλεσμα το σχέδιο του να αποτελεί τμήμα ενός ενιαίου "πίνακα-εικόνας" πάνω στην επιφάνεια-αντικείμενο που επεξεργαστήκατε με decoupage.

- κάσσια 
Υδατοδιαλυτό χρώμα σε σκόνη σε όλες τις αποχρώσεις του ξύλου αλλά και πλήρες χρωματολόγιο, χρησιμοποιείται κατά βάση στην αγιογραφία αλλά και για να δοθεί τεχνητά παλαιωμένη όψη σε ξύλινες επιφάνειες-αντικείμενα.

- κερί παλαίωσης (cera - cera jel) 
Ειδικό κερί σε κρεμώδη μορφή που εφαρμόζεται με επάλειψη ανάμεσα σε δύο στρώσεις χρώματος πάνω σε ξύλινες-mdf επιφάνειες στις οποίες θέλετε να δώσετε αντικέ-παλαιωμένη όψη. Διευκολύνει την δημιουργία γραμμών-φθοράς, μετά το τρίψιμο του χρώματος.

- κόλλα (decoupage glue)
Υγρή κόλλα για εφαρμογή με πινέλο, ρευστότητας και πυκνότητας που την κάνει κατάλληλη ειδικά για χρήση decoupage με χαρτί, ρυζόχαρτο, χαρτοπετσέτα.

- κόλλα για decoupage με χαρτοπετσέτα (glue for napkins)
Ρευστή κόλλα για εφαρμογή με πινέλο, ειδική ώστε να διευκολύνει και να μην καταστρέφει κατά την εφαρμογή το πολύ λεπτό χαρτί χαρτοπετσέτας.

κόλλα σε σπρέϋ (decoupage sprey glue)
Κόλλα για decoupage σε μορφή σπρέϋ, ιδιαίτερα πρακτική για επεξεργασία επιφανειών μεγάλων διαστάσεων, επίπλων κλπ.

- κόλλα και βερνίκι (glue-varnish decoupage)

Κόλλα decoupage με ενσωματωμένο βερνίκι, σε ματ ή γυαλιστερή υφή, εφαρμογή με πινέλο. Αν κατά το τελικό στάδιο του decoupage εφαρμόσετε διαφορετικό βερνίκι, η επιφάνεια-αντκείμενο που επεξεργάζεστε θα αποκτήσει την υφή (γυαλιστερή, ματ ή σατινέ) του τελικού προϊόντος, όποιας υφής και εάν ήταν η κόλλα με ενσωματωμένο βερνίκι που χρησιμοποιήσατε αρχικά.

- κόλλα για χρύσωμα
Eιδική κόλλα για επεξεργασία επιφανειών-αντικειμένων με φύλλα (φιλμ), νιφάδες ή σκόνη "χρυσού".

- κρακελέ (crackle)
Τεχνική που δημιουργεί ρωγμές-σκασίματα πάνω σε βαμμμένες ξύλινες, μεταλλικές, γυάλινες, χάρτινες, πήλινες ή πλαστικές επιφάνειες-αντικείμενα. Δείτε εδώ λεπτομέρειες.

- medium
Δεν πρόκειται για συγκεκριμένο είδος/υλικό αλλά για κατηγορία προϊόντων και στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα κάθε μορφής χημικά σκευάσματα, το κάθε ένα με τις δικές του πολύ εξειδικευμένες ιδιότητες. 

- μεταλλικές σκόνες
Χρώματα για δημιουργία μεταλλικής όψης σε μορφή σκόνης και πλήρες χρωματολόγιο. Αναμειγνύονται ανάλογα με την σύστασή τους με νερό, κόλλα, βερνίκια κλπ.

- μικτές τεχνικές
Όρος που αναφέρεται σε χειροποίητα έργα-κατασκευές στην επιφάνεια των οποίων έχουν συνδυαστεί παραπάνω από μία τεχνικές και η συνολική επεξεργασία τους - διακόσμηση έχει γίνει με πολλά διαφορετικά υλικά. Για παράδειγμα, ένα ξύλινο αντικείμενο στο ξύλο του οποίου έχει δοθεί τεχνητά παλαιωμένη όψη και στην συνέχεια έχει εφαρμοστεί decoupage, κρακελέ και επιζωγράφιση  με χρώματα και πάστες ή έχει επιπρόσθετα διακοσμηθεί με ξύλινα, χάρτινα, υφασμάτινα κλπ. επιπλέον στοχεία, είναι μια κατασκευή μικτών τεχνικών.

- μοτίφ 
Το κομμένο τμήμα/σχέδιο, με ψαλιδάκι ή με το χέρι, από χαρτί ή χαρτοπετσέτα. 


- πάστες (pasta)

Λευκά ή έτοιμα χρωματισμένα ακρυλικά χρώματα  για εφαρμογή κυρίως με σπάτουλα και με σκοπό την γενική διαμόρφωση και δημιουργία ανάγλυφων σημείων πάνω σε επιφάνειες-αντικείμενα από κάθε υλικό. Σε λεπτή ή πιο χοντρή υφή, μπορούν να αναμειχθούν με ακρυλικά χρώματα σε υγρή μορφή ή χρώματα σε σκόνη.


- πάστα για δημιουργία εφέ (pasta glaze effect)
Λευκά ή ήδη χρωματισμένα προϊόντα διαμόρφωσης  για εφαρμογή με σπάτουλα που ανάλογα με το είδος τους δημιουργούν πάνω σε επιφάνειες-αντικείμενα διαφορετική υφή από αυτή του υλικού που είναι κατασκευασμένα  π.χ εφέ χιονιού, άμμου, τσιμέντου, χειροποίητου χαρτιού, όψη μετάλλου κλπ.

- πάστα κρακελέ (pasta ckracling)
Έτοιμη λευκή ή χρωματισμένη πάστα κρακελέ με τις ίδιες ιδιότητες που έχουν τα αντίστοιχα crackle βερνίκια. 

- relief paint/pen
3d χρώματα περιγράμματος

- ρυζόχαρτα
Λεπτά χαρτιά σε τεράστια ποικιλία σχεδίων και ιδανικά για decoupage εξαιτίας της αντοχής τους κατά την διάρκεια της διαδικασίας επικόλλησης, σε σχέση π.χ με το χαρτί χαρτοπετσέτας. 

- σκίαση
Η διαδικασία-τεχνική "δεσίματος" ενός χάρτινου μοτίβου, το οποίο δεν καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του προς επεξεργασία αντικειμένου, με την χρήση χρώματος περιμετρικά του χαρτιού για να δώσουμε οπτικό "βάθος" και να το ενσωματώσουμε πάνω στο γενικό, είτε φυσικό φόντο της επιφάνειας, είτε αυτό που θα δημιουργήσουμε με χρώμα.  


- σκόνες empossing 
Xρώματα σε μορφή σκόνης που όταν θερμανθούν λιώνουν δημιουργώντας ανάγλυφες επιφάνειες με μεταλλική, γκλίτερ κλπ γυαλιστερή υφή.

- στάμπες
Με την μορφή απλής λαστιχένιας σφραγίδας ή από σιλικόνη, σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών και σχεδίων τα οποία αποτυπώνονται πάνω σε κάθε είδους επιφάνεια-αντικείμενο μετά το "βούτηγμά" τους σε χρώμα ή μελάνι, δημιουργώντας ένα παρόμοιο με την χρήση stencils τελικό αποτέλεσμα.   

- σταμπαδόροι

Στρογγυλά σφουγγαράκια με λαβή, σε διάφορα μεγέθη, για να δουλέψετε ταμποναριστά με χρώματα σε ρευστή μορφή ή πάστες.

- στένσιλ (stencil)
Πλαστικές διάτρητες μεμβράνες σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών για την αποτύπωση των σχεδίων τους με χρώμα πάνω σε κάθε είδους επιφάνεια-αντικείμενο. Δείτε εδώ λεπτομέρειες.

- υγρό γυαλί 
Προϊόν ενός ή δύο συστατικών, σε μορφή υγρού ή τζελ, που δίνει όψη σμάλτου-πορσελάνης-κεραμικού ανάλογα με το είδος του υλικού πάνω στο οποίο θα απλωθεί π.χ ξύλο, χαρτί, μέταλλο, γυαλί, κεραμικό. Αδιαβροχοποιεί και προστατεύει πλήρως τις επιφάνειες που θα εφαρμοστεί, μπορεί και να αντικαταστήσει το βερνίκι στο τελικό στάδιο κατασκευών decoupage για μεγαλύτερη προστασία και πολύ ιδιαίτερο τελικό φινίρισμα.


- υδατοδιαλυτά (water base)
Χρώματα, βερνίκια, κόλλες, πάστες, αστάρια και κάθε είδους προϊόντα που αραιώνονται-καθαρίζονται με νερό σε αντίθεση με τα αντίστοιχα τα οποία απαιτούν χρήση διαλυτικού-νεφτιού.

- φινίρισμα

Το τελικό στάδιο-αποτέλεσμα επεξεργασίας μιας επιφάνειας-αντικείμενου σε ότι αφορά την υφή του (γυαλιστερή, ματ, κλπ) που στο decoupage επιτυγχάνεται με την χρήση του αντίστοιχου είδους σε βερνίκι ή όποιου άλλου προϊόντος με το οποίο θα προστατευθεί-αδιαβροχοποιηθεί η επεξεργασμένη επιφάνεια.

- χαρτοπετσέτες (napkins decoupage)

Διακοσμητικές χαρτοπετσέτες σε ...ατέλειωτη ποικιλία σχεδίων-θεμάτων. Στο decoupage χρησιμοποιούνται μονές, θα πρέπει δηλαδή να αφαιρέσετε τα δύο επιπλέον φύλλα αφού κατά βάση είναι 3φυλλες και πάρα πολλές φορές το 2ο φύλλο είναι ελαφρά δύσκολο να το διακρίνετε και να το αφαιρέσετε, είναι τόσο ενσωματωμένο-κολλημένο με το πρώτο που δίνεται η εντύπωση ότι ...δεν υπάρχει.

- χαρτοπετσέτα χαρτί (napkins paper)
Πολύ λεπτά χαρτιά ...νέας γενιάς με την υφή χαρτοπετσέτας αλλά αντοχή χαρτιού κατά την διάρκεια της επικόλλησης. 

- χρώμα κρακελέ (cracking paint)

Χρώμα με ενσωματωμένο βερνίκι κρακελέ σε ρευστή μορφή που μόλις στεγνώσει δημιουργεί εφέ κρακελέ, μπορεί να αντικαταστήσει το αντίστοιχο βερνίκι.


- χρώματα πατίνας (patina paints)
Μεταλλικά χρώματα νερού ή νεφτιού, σε ρευστή ή κρεμώδη υφή,  για εφαρμογή με πινέλο, σφουγγάρι, πανί ή με το χέρι, για την δημιουργία παλαιωμένης όψης. Μετά την αρχική επάλειψη κάθε επιφάνειας το μεγαλύτερο μέρος πατίνας αφαιρείται τρίβοντας με πανί.

- χρώμα περιγράμματος (liner ή relief pen)

Χρώματα σε συσκευασία σωληναρίου ή μαρκαδόρου, με πολύ λεπτή μύτη, για 3d/ανάγλυφο αποτέλεσμα. Σε πολλές αποχρώσεις και διαφανές, για να τονίσετε περιγράμματα ενός χάρτινου μοτίφ, δημιουργία γραμμών, για να γράψετε πάνω σε κάθε είδους υλικό-κατασκευές κλπ. Αδιάβροχο αφού στεγνώσει.

- χρύσωμα (gilding)
H διακοσμητική τεχνική-διαδικασία κατά την οποία με ειδικά φύλλα σε μορφή φιλμ (gilding leaves), νιφάδες (gilding flaces), σκόνη (gilding powder) ή και προϊόντα σε υγρή μορφή και σε αποχρώσεις χρυσαφί, ασημί, μπρονζέ, δίνεται σε κάθε είδους επιφάνειες-αντικείμενα ψευδαίσθηση "χρυσού" "ασημιού" "χαλκού". Ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα προσφέρει σε κατασκευές decoupage πάνω σε γυάλινα αντικείμενα .

-3d διακοσμητικά
Ξύλινα-mdf-πλαστικά ή από ρητίνη διακοσμητικά-σχέδια κάθε μορφής (σχήματα, γράμματα, αριθμοί) κλπ. για την διακόσμηση κατασκευών-χειροτεχνιών. Βάφονται με ακρυλικά χρώματα, θα τα κολλήσετε ανάλογα με το είδος τους με απλή κόλλα χειροτεχνίας (ατλακόλ), ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης ή θερμοκολλητικό πιστόλι. 

___________________
(*) Γενικά, δουλεύοντας με ύφασμα, γυαλί και κεριά, αναζητείστε τα αντίστοιχα ειδικά προϊόντα για κάθε χρήση, χρώματα, βερνίκια, κόλλες κλπ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου