Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Γλυκό ψωμάκι! Συνταγή για monkey bread

monkey-bread-650
Αφράτα κομμάτια ζύμης, βουτηγμένα σε ένα μείγμα ζάχαρης, που όταν ψηθεί θα έχει δώσει στα μικρά ψωμάκια υπέροχη βουτυράτη και καραμελένια γεύση, έρχεται στην κουζίνα σου με το όνομα «ψωμί της μαϊμούς» ή αλλιώς monkey bread.
Υλικά
  • 480 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 8 γραμμ. ξηρή μαγιά
  • 220 γραμμ. γάλα
  • 80 ml νερό
  • 65 γραμμ. βούτυρο
  • 30 γραμμ. ζάχαρη
  • 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
 Για την επικάλυψη
  • 125 γραμμ. βούτυρο
  • 80 γραμμ. ζάχαρη καστανή
  • 40 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
Διαδικασία
Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί, χωριστά ζεσταίνουμε το νερό και λιώνουμε και το βούτυρο για την ζύμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60 βαθμούς για 10 λεπτά. Ρίχνουμε στο ζεστό νερό το αλάτι, ώστε να διαλυθεί. Σε ένα μπολ, βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη, την μαγιά, το βούτυρο και ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, βάζουμε σταδιακά και το νερό. Μπορούμε να ζυμώσουμε την ζύμη είτε στο χέρι είτε στο μίξερ, χρησιμοποιώντας γάντζο. Ζυμώνουμε τουλάχιστον 6-8 λεπτά.  Μεταφέρουμε την ζύμη σε καθαρό, βουτυρωμένο μπολ, σκεπάζουμε με πετσέτα και τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο, όπου αφήνουμε για 60 περίπου λεπτά.
Κατόπιν λιώνουμε το βούτυρο της επικάλυψης, το ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της επικάλυψης, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.  Αφού περάσουν τα 60 λεπτά, κόβουμε τη ζύμη σε 70 ισόποσα κομμάτια. Θα χρησιμοποιήσουμε για το ψήσιμο μια φόρμα κλασική ή ένα αντίστοιχο  μεγέθους ταψί αντικολλητικό.
Με ένα πινέλο, αλείφουμε το σκεύος ψησίματος με λίγο από το μείγμα επικάλυψης. Βουτάμε κάθε κομμάτι ζύμης στο μείγμα επικάλυψης και τοποθετούμε κυκλικά μέσα στο σκεύος, συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας.
Αφήνουμε 20 λεπτά σε ζεστό σημείο και ανάβουμε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς.  Ψήνουμε για 30-35 λεπτά και αφού αφήσουμε 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.

από:kool news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου