Σπιτικά εκλεράκια
Τα εκλεράκια είναι το αγαπημένο μου γλυκό. Έχουν πλούσια κρέμα ζαχαροπλαστικής, αφράτη γλυκιά ζύμη και σοκολατένια επικάλυψη. Εντάξει, δεν είναι το πιο εύκολο γλυκό που μπορείτε να φτιάξετε αλλά αξίζει τον κόπο να γίνεται για μία μέρα ζαχαροπλάστης και να εντυπωσιάσετε τους γύρω σας και τον εαυτό σας…
Στην διακόσμηση μπορείτε να παίξετε. Αν θέλετε χρωματιστή σοκολάτα τότε χρησιμοποιήστε λευκή σοκολάτα και την χρωστική ουσία σε όποιο χρώμα θέλετε. Μπορείτε να ρίξετε από πάνω τρούφες ή ότι άλλο θέλετε (οι ξηροί καρποί είναι μία καλή ιδέα).
Σπιτικά εκλεράκια. Μοναδικά…
Υλικά:
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
- 2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 μεγάλο κρόκο αυγού
- 2/3 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/4 φλιτζανιού καλαμποκάλευρο
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου ή 2 κουταλιές της σούπας bourbon (προαιρετικό)
Για τα εκλέρ:
- 1/2 φλιτζάνι γάλα
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5 μεγάλα αυγά
Για το γλάσο σοκολάτας:
- 115γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
- Καλύτερα να ετοιμάσετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής μία μέρα πριν γιατί θέλει αρκετό χρόνο να πήξει.
- Σε μια κατσαρόλα, σιγοβράζουμε το γάλα.
- Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τον κρόκο μαζί με τη ζάχαρη, το καλαμποκάλευρο, το αλάτι και την βανίλια μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές χωρίς σβώλους.
- Χτυπάμε ελαφρά και αργά 1/4 φλιτζανιού ζεστό γάλα στα αυγά. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζεστό γάλα, 1/4 φλιτζανιού την φορά, μέχρι να προστεθεί το μισό του γάλατος και το μείγμα γίνει αρκετά ζεστό στην υφή. Χτυπάμε το μείγμα των αυγών στο ζεστό γάλα πάνω από την φωτιά. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να πήξει και να κοχλάσει. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακριβώς ένα λεπτό για να φύγει η γεύση του αμύλου. Ανακατεύουμε μέσα το εκχύλισμα αμυγδάλου ή bourbon (αν θέλουμε).
- Ρίχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής σε ένα δοχείο ή πυρίμαχο μπολ, πιέζοντας την από πάνω με πλαστικό περιτύλιγμα για να μην σχηματιστεί πέτσα, την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλη τη νύχτα.
- Για τα εκλέρ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Απλώνουμε σε 2 μεγάλα ταψιά λαδόκολλα ή χαλάκια σιλικόνης.
- Σε μια βαριά κατσαρόλα, ανακατεύουμε το γάλα, το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο, αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι μονομιάς, ανακατεύοντας ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να στεγνώσει τόσο ώστε να απομακρύνεται από τις πλευρές της κατσαρόλας, περίπου 3 λεπτά.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μπολ του μίξερ. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα την φορά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη και ξύνοντας τις πλευρές του μπολ αν χρειαστεί. Όταν προσθέσουμε όλα τα αυγά, η ζύμη θα είναι παχιά, λεία και γυαλιστερή.
- Βάζουμε το μείγμα της ζύμης σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη στην άκρη. Με το κορνέ σχηματίζουμε ράβδους 8 εκατοστά σε μήκος και 2.5 σε πλάτος. Αφήνουμε απόσταση 5 εκατοστών ανάμεσα στα εκλέρ μέσα στο ταψί.
- Ψήνουμε μέχρι να φουσκώσουν και να αρχίζουν να παίρνουν λίγο χρώμα, περίπου 10 λεπτά. Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220°C και συνεχίζουμε να ψήνουμε για να δημιουργηθεί κενό εσωτερικά και να ροδίσουν ομοιόμορφα απ’ έξω, περίπου 12 λεπτά ακόμη. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και χρησιμοποιώντας ένα μεταλλικό σουβλάκι, τρυπάμε κάθε ένα στην άκρη για να φύγει ο ατμός. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα.
- Για το γλάσο, ανακατεύουμε τη σοκολάτα και το μέλι σε ένα πυρίμαχο μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίζει να βγάζει φυσαλίδες και στη συνέχεια χύνουμε από πάνω τη σοκολάτα. Αφήνουμε το γλάσο να καθίσει για 1 έως 2 λεπτά, στη συνέχεια, το ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει λείο και λαμπερό.
- Για τη συναρμολόγηση των εκλέρ, ανακατεύουμε την κρύα κρέμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να γίνει λεία. Βάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής στο κορνέ ζαχαροπλαστικής με ένα μικρό αστέρι στην άκρη. Χρησιμοποιώντας τις τρύπες που κάναμε πριν με το σουβλάκι γεμίζουμε κάθε ένα εκλέρ με κρέμα μέχρι να αρχίσουμε να τα αισθανόμαστε βαριά.
- Βουτάμε την κορυφή κάθε εκλέρ στο γλάσο σοκολάτας και τα τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα για να στεγνώσει η σοκολάτα. Τα σερβίρουμε αμέσως ή τα βάζουμε στο ψυγείο για έως 6 ώρες. Εναλλακτικά, τα κενά εκλέρ μπορούν να καταψυχθούν για μέχρι και 3 εβδομάδες. Τα ζεσταίνουμε στους 220°C στον φούρνο για περίπου 10 λεπτά. Περιμένουμε να κρυώσουν πριν τα γεμίσουμε με κρέμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου