
Πίτες με ζύμη ψωμιού. Νοστιμότατες…
Υλικά:
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1/4 φλιτζανιού ζεστό νερό
- 3/4 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
- 3/4 φλιτζανιού ζεστό γάλα
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι
- λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα (ή ελαιόλαδο)
- φρέσκο κόλιανδρο ή άλλο μυρωδικό
Σε ένα μεσαίο μπολ, διαλύουμε τη ζάχαρη μέσα στο ζεστό νερό. Προσθέτουμε την ξηρή μαγιά στο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε το μείγμα να καθίσει για 10 λεπτά ή το μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει και να φουσκώνει.
Ρίχνουμε το αλάτι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μεγάλο μπολ.

Όταν η ζύμη αφρίσει και αρχίζει να μυρίζει σαν ψωμί, προσθέτουμε το ζεστό γάλα και το γιαούρτι. Ρίχνουμε τα υγρά συστατικά στη μέση των ξηρών και ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας μια ξύλινη σπάτουλα. Όταν η ζύμη αρχίζει να ενώνεται, ζυμώνουμε με τα χέρια μας. Όταν γίνει μία ομοιογενής μπάλα σταματάμε το ζύμωμα. Καλύπτουμε το μπολ με μια υγρή πετσέτα ή πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη να καθίσει σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα.
Όταν είμαστε έτοιμοι να μαγειρέψουμε χωρίζουμε την ζύμη σε 8 ίσες μπάλες. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, ανοίγουμε κάθε κομμάτι της ζύμης σε ένα οβάλ σχήμα. Θα πρέπει να είναι περίπου 15 εκατοστά σε μήκος και μισό εκατοστό σε πάχος.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο σε μέτρια-υψηλή θερμότητα. Αλείφουμε τις δύο πλευρές κάθε πίτας με λιωμένο βούτυρο, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με οποιαδήποτε μπαχαρικό θέλουμε, όπως το κύμινο και το σκόρδο. Βάζουμε τις πίτες στο καυτό τηγάνι, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 1 λεπτό μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν φυσαλίδες. Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για 1-2 λεπτά από την άλλη πλευρά, μέχρι να εμφανιστούν μεγάλες μαύρες κηλίδες στο κάτω μέρος.

Αλείφουμε με λίγο βούτυρο, αν θέλουμε, στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι χοντρό, φρέσκο κόλιαντρο ή άλλα βότανα. Τρώγονται καλύτερα αμέσως αλλά μπορούν να διατηρηθούν σε αεροστεγές μπολ ή στο ψυγείο για μερικές μέρες.

Πηγή: http://www.halfbakedharvest.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου