Τα γεμιστά τσουρέκια είναι η αδυναμία μου. Αν είναι να μπεις στον κόπο να φτιάξεις τσουρέκι ή ψωμί καλό είναι να τα γεμίσεις για έξτρα γεύση. Αυτό το τσουρέκι έχει μία απλή γέμιση που δίνει άρωμα και γεύση.
Από πάνω σαν μία γευστική και χρωματική πινελιά έχουμε ένα γλάσο από ζάχαρη και νερό.
Τσουρέκι γεμιστό με κανέλα και ζάχαρη. Μυρωδάτο και γλυκό…
Υλικά:
Για ζύμη:
- ¾ φλιτζανιού πλήρες γάλα
- 60γρ. βούτυρο, αλατισμένο
- 4 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
- ¼ κουταλάκι του γλυκού πάστα βανίλιας
- 50γρ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 375γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά + 1 αυγό χτυπημένο
Για γέμιση:
- 100γρ. μαύρη ζάχαρη
- 100γρ. ζάχαρη
- 100γρ. βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι
- 2 κουταλιές της σούπας κανέλα
Για γλάσο:
- ζάχαρη άχνη
- νερό
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε το γάλα και λιώνουμε το βούτυρο μέσα σε αυτό. Χύνουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και την πάστα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε το αλεύρι και τέλος τα αυγά. Η ζύμη θα είναι υγρή, ανακατεύοντας θα σφίξει.
- Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.
- Ανακατεύουμε το βούτυρο, τις ζάχαρες, το σιρόπι και την κανέλα για την γέμιση.
- Απλώνουμε την ζύμη σε ένα ορθογώνιο.
- Απλώνουμε την γέμιση πάνω στην ζύμη. Την τυλίγουμε σε ρολό.
- Το βάζουμε σε μία φόρμα με επένδυση λαδόκολλα.
- Κόβουμε μικρές σχισμές στις πλευρές του τσουρεκιού. Το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200℃.
- Αλείφουμε με αυγό το τσουρέκι και ψήνουμε για 15 λεπτά. Το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30-45 λεπτά ακόμη.
- Ανακατεύουμε την ζάχαρη άχνη με νερό για να σχηματιστεί μία παχιά πάστα. Αφήνουμε το τσουρέκι να κρυώσει τελείως πριν την ρίξουμε από πάνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου