Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΑΦΡΑΤΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΦΡΑΤΖΟΛΑΚΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ!!!

Αφρατα σπιτικα φρατζολακια πολυτελειας που ξυπνουν παιδικες σχολικες μνημες..
Σκετα,η'γεμιστα ειναι το ιδιο πεντανοστιμα για καθε ωρα της ημερας.
Για το κολατσιο των μικρων,την εκδρομη σας,ακομα και για την παραλια οτι καλυτερο.
Ιδανικα και για burgers
Απολαυστε τα!!!
ΥΛΙΚΑ (9-10 κομματια)
620 γρ.αλευρι δυνατο (για τσουρεκια)
200 ml γαλα φρεσκο χλιαρο
200 ml νερο χλιαρο
1 φακ.ξηρη μαγια (9 γρ.)
1 κ.σουπας ελαιολαδο
1 κ.γλυκου αλατι
4 κ.γλυκου ζαχαρη (25 γρ.)
1 αυγο για το αλειμμα διαλυμενο με νερο
Σουσαμι για πασπαλισμα
  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βαζουμε το γαλα με το νερο μαζι σε κατσαρολιτσα να ζεσταθει ελαφρως το θελουμε χλιαρο οχι καυτο και μας καει η μαγια.
Παιρνουμε μια λεκανη οπου θα χωρεσουν ολα μας τα υλικα και ριχνουμε το χλιαρο γαλα με το νερο,προσθετουμε την μαγια με την ζαχαρη,και ανακατευουμε μεχρι να διαλυθουν.
Σκεπαζουμε με σελοφαν και αφηνουμε απο 5 εως 20 λεπτα να ενεργοποιηθει η μαγια.
Στην συνεχεια προσθετουμε το ελαιολαδο ανακατευουμε
 και προσθετουμε λιγο λιγο το αλευρι με το αλατι 
και ζυμωνουμε 
μεχρι να εχουμε μια ωραια μαλακη ζυμη.(να μην κολλαει στα χερια)
Σκεπαζουμε με σελοφαν και αφηνουμε την ζυμη σε ζεστο χωρο του σπιτιου
 να διπλασιαστει σε ογκο.
Κατοπιν με το χερι μας γροθια ξεφουσκωνουμε το ζυμαρι
 και το ζυμωνουμε για 2 λεπτα περιπου στον παγκο εργασιας μας.Πλαθουμε ενα κορδονι και το χωριζουμε σε 9 με 10 μπαλες.
Καλο ειναι να τις ζυγιζουμε για να εχουμε ομοιομορφα φρατζολακια.
Καθε μπαλακι μπορουμε να το πλασουμε σε οτι σχεδιο θελουμε,μπορουμε να φτιαξουμε μπαλιτσες και να σχηματισουμε μαργαριτα,η' να το πλασουμε απλα σε κορδονι και να μεινει ως εχει φρατζολακι δηλαδη,
η΄πασπαλιζουμε ελαφρα τον παγκο μας και ελαχιστα την ζυμη και με πλαστη ανοιγουμε την ζυμη
 και βαζουμε σαν γεμιση οτι θελουμε.
Το τυλιγουμε ρολο με το κλεισιμο της ζυμης απο κατω,κλεινουμε και τα πλαινα και τα γυριζουμε επισης απο κατω.
Τα αραδιαζουμε σε στρωμενη με λαδοκολλα λαμαρινα και τα αφηνουμε παλι σε ζεστο χωρο να φουσκωσουν.
Τα αλειφουμε προσεκτικα με το αραιωμενο αυγο
 τα πασπαλιζουμε με μπολικο σουσαμι,
και τα ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους στον αερα για 20 -25 λεπτα.
Τα αφαιρουμε και τα αφηνουμε σε σχαρα να κρυωσουν,αν θελουμε μπορουμε να τα κλεισουμε πολυ καλα σε σακουλες τροφιμων να τα βαλουμε καταψυξη και οποτε θελησουμε να τα βγαλουμε να ξεπαγωσουν και να εχουμε φρεσκα φρατζολακια.

http://nostimessyntagesthsgwgws.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου